V4 egészségügyi tüntetés - Cseh orvosok az egészségügy megmentését követelték

A cseh orvosok és egészségügyi dolgozók kedden csatlakoztak a négy visegrádi ország orvos-szakszervezeteinek közös jelképes tiltakozó akciójához.

Csehország, V4, egészségügy, tüntetés | MTI Hírek 2012 ;9 | Kokes, J.
A mintegy 200 csehországi kórház többségében kedden délben Mentsük meg az egészségügyet, mert a beteg rendszer mindenkire veszélyes jelmondattal félórás nagygyűlésekre került sor, amelyeken az orvosok és a többi egészségügyi dolgozó ismételten megfogalmazták bérköveteléseiket, s tiltakoztak számos kórház és egészségügyi intézet esetleges megszüntetése, valamint az egészségbiztosítók szerintük egyoldalú gazdasági nyomása ellen.

A tiltakozó akciók jelképesek voltak, a kórházak nagyságától függően általában több tucatnyi, esetleg száz-kétszáz résztvevővel. A betegek gondozása, kezelése sehol sem szünetelt, s az akcióra a résztvevők általában a déli ebédszünetet használták ki.

Az egészségügyi dolgozók tiltakozó akcióját ezúttal a csehországi kórházak szövetsége, a betegek érdekeit védő szervezetek, valamint a rokkantak szövetsége is támogatta. Ezek a szervezetek szintén attól tartanak, hogy a rossz gazdasági helyzet következtében a közeljövőben kórházak és egészségügyi intézmények szűnhetnek meg Csehországban, mert az egészségbiztosítók nem a páciensek, hanem saját gazdasági érdekeiket fogják előtérbe helyezni.

Martin Engel, a cseh orvosi szakszervezetek (LOK) elnöke a prágai Na Bulovce kórházban - a cseh főváros egyik legnagyobb egészségügyi intézményében - elmondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az orvosok szerint a cseh egészségügy rossz irányba fejlődik, amely ellentétes a páciensek érdekeivel.

"A piaci elvek betörése, meghonosodása az egészségügyben, a kórházak zavaros privatizációja és az egészségbiztosítók pozíciójának erősödése az egész cseh egészségügyi rendszert, az egész ellátást veszélyezteti" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Leszögezte, hogy a négy visegrádi ország orvos-szakszervezetei által megszervezett nyomásgyakorló akciónak három célja van: megmenteni az egészségügyet mint közszolgálatot; garantálni, hogy az egészségbiztosítók az orvosi beavatkozás valós árát fizessék az egészségügyi intézményeknek; elérni, hogy az egészségügyi dolgozók átlagbére másfélszerese-háromszorosa legyen az országos átlagbéreknek.

A tiltakozók mindenütt azt követelték a kormánytól, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása során az eddiginél nagyobb mértékben vegye figyelembe az ágazat szakértőinek és az ott dolgozóknak a véleményét.

A cseh egészségügyi minisztérium már korábban bírálta és alaptalannak minősítette ezt a tiltakozó akciót. A tárca közleménye szerint a cseh orvosok havi bruttó átlagbére ma 60 ezer korona (670 ezer forint) körül mozog, s az utóbbi két évben 16,2 százalékkal emelkedett. A bruttó átlagbér országosan 24,5 ezer korona (273 ezer forint).
| Csehország, V4, egészségügy, tüntetés
2012-11-20 14:35:17


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...