Sok közös gonddal küszködnek a visegrádi országok orvosai

A magasabb bérek követelése mellett a négy visegrádi ország orvosi szakszervezeteit az is összeköti, hogy egyaránt elutasítják a kormányok által tervezett reformokat, amelyek szerintük korlátozni fogják az egészségügyi szolgáltatásokat - állítja Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara (CLK) elnöke.

Kubek a négy visegrádi ország orvos-szakszervezeteinek közös keddi tiltakozó akciójával kapcsolatban újságíróknak elmondta: "Jelképes akcióról volt szó, de ha nem lesz meg az eredménye, további lépéseket tervezünk."

Korábban a cseh szakszervezeti vezető a CTK hírügynökségnek azt mondta, nem zárják ki, hogy ha a jelképes akció nem hozza meg a várt eredményt, a négy ország orvosai egységesen a munkaszerződések tömeges felmondásához is folyamodhatnak. Ez a nyomásgyakorlás Csehországban és Szlovákiában bevált. A szlovákiai tiltakozásnál a helyi egészségügyet cseh orvosok segítették ki. "A közös akciónál kizárt a segítség megadása a másik országból" - jegyezte meg a cseh orvosi kamara vezetője.

Pavel Veprek, a páciensek jogvédelmével foglalkozó Obcan (Polgár) társulás elnöke viszont azt állítja, hogy a négy visegrádi ország egészségügye más-más problémákkal küzd, s a szakszervezeteket csak az alacsony bérekkel való elégedetlenség és a bérkövetelések kötik egybe. Különösen az egyszerű kórházi orvosok elégedetlenek. Ők ugyanis a kórházak vezetőitől és a magánklinikák orvosaitól eltérően nem kapnak pénzt a páciensektől.

Cseh elemzők szerint az egészségügyi dolgozók bérei ebben a négy közép-európai országban még több mint húsz évvel a rendszerváltás után is összehasonlíthatatlanok a nyugat-európai fizetésekkel. Kubek szerint ez a legfőbb oka annak, hogy számos egészségügyi dolgozó távozik Nyugatra.

"Lengyelország hatalmas problémákkal küszködik, mert tiszta "orvosexportőr". Az elmúlt két évtizedben mintegy 20 ezer lengyel orvos távozott külföldre, s nincs, aki helyettesítené őket. Lengyelországnak Csehországtól eltérően nincsenek "szlovákjai", akik a távozókat helyettesíthetnék" - fejtette ki Kubek.

Csehországban a Nyugatra távozó orvosokat elsősorban a szlovák orvosok helyettesítik. Jelenleg mintegy 2500 szlovák orvos dolgozik Csehországban. "Ha esetleg mind egyszerre elmennének, a cseh egészségügy összeomlana" - vélekedik a cseh orvosi kamara vezetője. Cseh vélemények szerint ilyen szempontból Magyarország, Lengyelország és Szlovákia rosszabb helyzetben van, mint Csehország.

A négy visegrádi ország orvosainak valódi jövedelmeit nagyon nehéz összehasonlítani, mert az orvosok nem vallják be a mellékjövedelmeiket. Veprek szerint nincs értelme a cseh szakszervezetek azon követelésének, hogy az összes kórházban az állami bértáblázatból induljanak ki. Rámutatott: minden kórház más és más, és eltérően gazdálkodik. A jól gazdálkodó kórházakban indokolt a magasabb fizetés elvárása. Ha viszont rossz a gazdálkodás, vagy kevés a páciens, annak a bérekben is tükröződnie kell.

Prágai szakértők azt állítják, hogy az egészségügyi rendszereket tekintve a cseh rendszer a leginkább páciensbarát. "A biztosítási rendszer működik, s a kezelések döntő részét a közegészségügyi rendszer biztosítja" - magyarázta Veprek.

Csehországban nyolc egészségbiztosító működik, Magyarországon és Lengyelországban egy-egy állami ellenőrzés alatt álló biztosító, míg Szlovákiában három biztosító van. Robert Fico kormányának döntése értelmében azonban a két magánbiztosító rövidesen beolvad az állami biztosítóba.

Lengyelországban az egészségbiztosító alapvetően csak a kórházi kezelések költségeit fedezi, a rendelőkben az embereknek szinte mindenütt fizetniük kell. E mellett vannak még előfizethető ellátási rendszerek is, amelyek keretében a munkaadó vagy maguk az emberek egyfajta havi átalány befizetésével megfizetik bizonyos kezeléseiket. A csehek szerint Magyarországon az orvosok jövedelmének jelentős része szintén a páciensektől származik. Szlovákiában az illetékek bevezetése után az emberek többsége már nem hajlandó kenőpénzeket is fizetni az orvosoknak.

A négy ország orvosi szakszervezeteinél Kubek szerint közös az is, hogy egyformán tartanak a nagy pénzügyi csoportok befolyásától az egészségügyben. "Ezek a csoportok úgy gondolják, hogy ha kereskedelmi alapokra helyezik az egészségügyet, akkor ezzel is lehet üzletelni. Erre azonban a páciensek ráfizetnek, mert csökkenni fog az orvosi ellátás hozzáférhetősége, színvonala és biztonságossága" - figyelmeztetett egy televíziós vitában a cseh orvosi kamara elnöke.
| orvos, szakszervezet, érdekvédelem, egészségpolitika
2012-11-20 23:40:21

Web Design & Development Prowebshop