Index: emeli tagdíját az orvosi kamara

Januártól 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - írta az Index pénteken.

A hírportál szerint a kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél ez az emelés - a kedvezmények miatt - 200-250 milliós évi pluszbevételt jelenthet majd.

"2004 óta, kilenc pénzügyi éven át változatlan volt a kamarai tagdíj. Átéltük azt a négy évet, amikor nem is volt kötelező a tagság, így csökkent is a létszámunk. Ezen idő alatt is sikerült azonban fenntartani a kamarai tagoknak járó szolgáltatásokat. Most döntenünk kellett, hogy ezeket csökkentsük vagy emeljük a tagdíjat. Azt gondolom, az elmúlt kilenc év 55-60 százalékos inflációját nézve ez a 35 százalékos emelés elfogadható" - mondta Éger István, a MOK elnöke az Indexnek.

A hírportál információi szerint kamarai körökben nem az emelés keltett visszatetszést, hanem a módja. A MOK-nál a tagdíjak emeléséről egy harminctagú testület, a Területi Szervezetek Tanácsa dönt, amelyben a megyei szervezetek elnökei, a fogorvosokat összefogó szervezet elnöke és a MOK elnöke ül. Ők nemcsak a tagdíjakról, hanem saját tiszteletdíjukról is döntenek - jegyezte meg az Index.

Éger István a hírportálnak azt mondta: a tagdíjemelésről szóló döntés jogszerű, hiszen 2011-ben a küldöttek 90 százaléka megszavazta azt az alapszabályt, amely a Területi Szervezetek Tanácsára bízza a tagdíjak megállapítását.

A kamara elnöke visszautasította azt az állítást, hogy a testület tagjai tulajdonképpen a saját fizetésük emeléséről döntenek. Éger István azt mondta: "a tagság által választott területi vezetők nem fizetésért, hanem szerény tiszteletdíjért dolgoznak". A bevételek jelentős részét a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatásokra fordítják, így a teljes körű élet-, baleset- és betegbiztosításra, jogi és pénzügyi tanácsadásra, a tagoknak 10-20 százalékos kedvezményeket nyújtó vásárlási kedvezményekre vagy 2013-tól a gyógyszerrendeléssel kapcsolatos internetes szakmai tanácsadásra - tette hozzá.

A Magyar Orvosi Kamara szombaton tartja küldöttközgyűlését - emlékeztetett a hírportál.
| egészségügy, orvosok, tagdíj, orvosi kamara
2012-11-30 15:28:46


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.