Januárban kapják meg emelt fizetésüket azok, akik kimaradtak az egészségügyi bérfejlesztésből

Decemberi fizetésükkel együtt, egy összegben, januárban kapják meg 2012. januárjáig visszamenőleges bérfejlesztésüket azok az egészségügyi dolgozók, akik korábban technikai okok miatt maradtak ki a béremelésből.

egészségügy, bérek, béremelés | MTI Hírek 2012 ;9
Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legfrissebb, keddi számában jelent meg.

Az Országgyűlés június 18-án fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelynek a legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését. A jogszabály mellékletei tartalmazzák az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók bértábláit, valamint a januárig visszamenőleges és beépülő béremelésük mértékét. A jogszabály rögzíti az egészségügyi szakdolgozók és az orvosok illetmény-, illetve béremelésének mértékét, továbbá a különböző bérkategóriák szorzóit. Ennek eredményeképpen csaknem 90 ezer egészségügyi dolgozó részesült a januárig visszamenőleges hatályú béremelésből. Ez a július bérekkel átutalt összeg csaknem 17 milliárd forint volt.

A szakmában többen kifogásolták, hogy sokan kimaradtak a bérfejlesztésből. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár több alkalommal elmondta: a bonyolult jogviszonyok miatt vannak, akik kimaradtak a béremelésből, s ha valaki ilyen "hibából" nem részesült a bérfejlesztésből, az visszamenőlegesen meg fogja kapni a pénzét.

A kormányrendelet értelmében a béremelésre jogosultak körét most kiegészítették a fővárosi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató, a X. kerület Kőbányai Egészségügyi Szolgálat, az ibrányi MEDI-AMB Nonprofit Közhasznú Kft., a budaörsi Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény, a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, a szarvasi Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum, a Dunaharasztiban található Magyar Pünkösdi Egyház Hajnalcsillag Rehabilitációs Otthon, a szabadszállási Gazdasági-Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet, az abonyi Kostyán Andor Rendelőintézet, a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet, az Országos Epidemiológiai Központ és a Központi Stomatológiai Intézet dolgozóinak körével.

Ez a visszamenőleges bérfejlesztés nemcsak egészségügyi dolgozókat, hanem többek között szociális munkásokat, szociális gondozókat, közegészségügyi járványügyi ellenőröket is érint.

A rendelet korábban egyeztetésre bocsátott hatásvizsgálati dokumentumában azt írták, hogy a bérrendezésből "technikai okokból" kimaradtak száma szerint összesen 798.

Az egészségügyi ágazati bérfejlesztés második - az alapellátást érintő - köréből az iskolaorvosi ellátás maradt ki. A rendelettel most ezt is korrigálják, s az iskolaorvosi ellátás finanszírozását is megemelik, és a védőnői szolgáltatást végzők is több pénzhez jutnak. Az erről szóló korábbi hatásvizsgálati dokumentumban azt írták: ez az intézkedés több mint 3000 részmunkaidős, valamint csaknem 240 teljes munkaidős iskolaorvosi szolgálatot érint.
| egészségügy, bérek, béremelés
2012-12-04 22:44:47


data-full-width-responsive="true">