Ombudsman: a gyógyítás rendszerét kell meggyógyítani

Szabó Máté ombudsman szerint "a gyógyítás rendszerét kell meggyógyítani", az európai jogállami elvek alapján történő átvilágítás és demokratizálás régóta esedékes. Az alapvető jogok biztosa erről a Beteg vagy egészségügy című, a betegjogok helyzetéről szóló kiadvány előszavában írt, a kötetet kedden mutatták be Budapesten, a Bethesda Gyermekkórházban.

egészségügy, ombudsman | MTI Hírek 2012 ;9
Az ombudsman a könyvbemutatón úgy fogalmazott: "nagyok a várakozások, de a betegjogok terén nem lehet csodát tenni, nem vagyok optimista".

A kötet egy a témában áprilisban rendezett konferencia anyagát tartalmazza, így a kiadványban olvasható az ombudsmani hivatal munkatársainak, továbbá Papp Magornak, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének és Kovács Zsombor ügyvédnek, a 2010-ben megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet elnökének tanulmánya is.

Szabó Máté az előszóban azt írta: az egészségügynek az átalakítások közepette is el kell látnia a rászorultak egyre nagyobb tömegét. "A hajót itt is a vízen kell átépíteni, akár az oktatásban és a szociális ellátásban" - tette hozzá a kiadványban a biztos.

A könyvbemutatón megjelent szakemberek üdvözölték, hogy két év után újra van speciális, betegjogokat védő intézmény, az Országos Betegjogi Dokumentációs Központ.
| egészségügy, ombudsman
2012-12-05 15:38:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop