Egészségügyi nagyprojektről egyeztetett Václav Klaus és Kósa Lajos

Egy Debrecenben megvalósítandó protonterápiás kutató- és gyógyítóközpont létrehozásáról egyeztetett szerdán a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Václav Klaus cseh köztársasági elnök Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

egészségügy, gyógyítóközpont | MTI Hírek 2012 ;9
A gyógyítóközpontot a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában hoznák létre egy olyan cseh vállalat részvételével, amely Prágában már végzett hasonló beruházást - mondta Kósa Lajos újságíróknak a cseh államfő hivatalos programjának végeztével.

Hozzátette: a 30-40 milliárd forintos projektre a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban kívánnak pályázni.

Kiemelte, hogy a tudományos és gyógyító berendezés Debrecenbe telepítéséhez a kormány támogató döntésére is szükség lesz. A Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztettek ebben az ügyben és februárban küldik el a projektvázlatot a tárcának.

Protonterápiával hatékonyabban kezelhetők a daganatos megbetegedések, mivel a dózist sokkal precízebben lehet beállítani, a sugarak nem szóródnak, elsősorban a tumor területén fejtik ki hatásukat, és minimális károsodást szenvednek azok az ép szövetek, amelyeken a sugarak áthaladnak.

Kósa Lajos a cseh elnökkel a debreceni városházán folytatott megbeszéléséről elmondta: szóba került az EU helyzete, amelynek magyar és cseh megítélése "nagyon közel áll egymáshoz."

Tárgyaltak továbbá Debrecen és egy cseh város testvérvárosi kapcsolatának kialakításáról, illetve a cseh államfő közelmúltban megjelent Az Európai Unió illúziók nélkül című könyvének magyarországi kiadásáról.

Václav Klaus, aki kedden vendéglátójával, Áder János köztársasági elnökkel tárgyalt, és találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Kövér László házelnökkel, szerdán a Hortobágyon lovasbemutatót is megtekintett. Az elnök különgépe kora este szállt fel a debreceni repülőtérről, ahol katonai tiszteletadással búcsúztatták.
| egészségügy, gyógyítóközpont
2012-12-05 22:25:02
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop