Liga: alapjog a nyugdíj melletti munka

Alaptörvény-ellenesnek tartja a Liga a kormánynak azt a javaslatát, hogy a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőktől megvonnák juttatásaikat, ha a közszférában munkát vállalnak - közölte a Liga Szakszervezetek az MTI-vel hétfőn.

A korhatárt elérő nyugdíjasok esetében a nyugdíj jogosultság, ezt tőlük megvonni nem lehet - húzza alá közleményében a Liga. Az érdekképviselet szerint alaptörvény-ellenes lenne, ha a kormány mégis így próbálna spórolni a költségvetés kiadási oldalán.

Emellett érthetetlennek is tartja a javaslatot a szakszervezeti konföderáció. A kormány a közszférában munkáltatóként megtehetné, hogy nem foglalkoztat nyugdíjkorhatár felettieket. Mivel azonban a kormány is tisztában van azzal, hogy ez több ágazat - így az egészségügy és az oktatás - azonnali összeomlásához vezetne, most a kiskapukat keresi - fogalmaz közleményében a Liga.

A közlemény szerint a korhatár előtti ellátásban részesülők esetében a szabályozás szintén nem éri el a kívánt hatást, mert ezzel az intézkedéssel a kormány a feketegazdaság felé tolja a megélhetésükért küzdőket, egyúttal megfosztja a költségvetést a járulék- és adóbefizetésektől.

A Liga Szakszervezetek ezért kéri a kormányt: gondolja át ezt az elképzelést, és a szakszervezetekkel egyeztetve dolgozzon ki egy új, életszerű javaslatot, amely nem ütközik az alaptörvénybe, nem diszkriminál, és nem fosztja meg a nyugdíjasokat sem jogaiktól, sem a tisztes munkavégzés lehetőségétől.
| nyugdíj, munkavállalás, jogszabály
2012-12-17 22:51:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop