Szakemberhiány korlátozza a német egészségügyi ágazat növekedését

Szakemberhiány korlátozza a német egészségügyi ágazat egyébként biztató növekedési lehetőségeit, több tízezres felvétel várható jövőre - írja a német Die Welt online kiadása.

egészségügy, szakemberhiány | MTI Hírek 2012 ;9
A gyógyszergyártóktól kezdve a gyógyászatiberendezés-gyártókon át a háziorvosi praxisokig és gondozóintézetekig a legkülönfélébb gyógyászati területeket felölelő és 4,8 millió alkalmazottat foglalkoztató egészségügy egyike a legfontosabb németországi gazdasági ágazatoknak. A 2013-ra vonatkozó kilátások természetesen nem mentesek a kockázatoktól, de még így is biztatóbbak, mint a többi ágazaté.

A DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag) német ipari és kereskedelmi kamara egyik, még nyilvánosságra nem hozott felméréséből az derül ki, hogy az ágazat számos vállalata tervezi alkalmazotti számának növelését 2013-ban. "Az egészségügyi ágazat konjunkturálisan problémás időszakokban is gazdaságstabilizáló szerepet tölt be" - nyilatkozta a DIHK elnöke, Hans Heinrich Driftmann a Die Welt lapnak adott interjúban. Az ágazat szolgáltatásai és termékei iránt a demográfiai folyamatok egyre növekvő igényt támasztanak.

A DIHK prognózisa szerint mintegy 55 ezer új munkahely létesül az ágazatban 2013-ban, többsége a nagy személyzeti igényű szolgáltatások területén. Minden vállalatra, amelyik leépítést tervez, kettő olyan jut, amelyik viszont új dolgozókat tervez felvenni.

Az ágazatban tevékenykedő vállalatokat alig érintette meg az euróövezeti adósságszolgálati válság. Az ágazat szinte zavartalanul támaszkodhatott strukturális előnyére, a szolgáltatásai és termékei iránt a demográfiai folyamatoknak köszönhetően magas, egyre növekvő és csak csekély mértékben ingadozó keresletre.

A növekedési kilátásokat szinte csak egyetlen kockázati tényező teszi bizonytalanná, a szakemberhiány. Az ágazat minden második vállalata ebben látja növekedési terveinek legnagyobb kockázatát, holott két évvel ezelőtt még csak minden harmadik vállalat vélekedett így. Különösen az egészségügyi szolgáltatást végző vállalatok vannak nehéz helyzetben, mivel nemcsak orvosokban, hanem betegápolókban és gondozószemélyzetben is nagy a hiány.
| egészségügy, szakemberhiány
2012-12-21 10:52:04


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...