Egészségügyi államtitkárság: nem vontak el jogköröket az OEP-től

Az egészségügyi államtitkárság cáfolja azokat az értelmezéseket, amelyek szerint az új egészségügyi salátatörvénnyel feladatokat vonnának el az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

Több sajtóorgánum mellett szerdán a Napi Gazdaság írt arról, hogy az egészségügyben jelentősen kiszélesített állami kötelezettségvállalási és feladatmeghatározási jogkörrel indul az új év. A cikkben arra is kitértek, hogy az OEP hatáskörének jelentős része a kormányhoz, illetve a miniszterhez került. A jogszabály a kabinetet hatalmazza fel egyebek mellett a finanszírozási szerződések megkötésére és tartalmuk meghatározására. Ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg - ismertette a napilap.

Az államtitkárság csütörtökön az MTI kérdésére küldött válaszában kiemelte: a nemrégiben megjelent egészségügyi salátatörvény azon rendelkezései, hogy "ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg…", továbbá, hogy "felhatalmazást kap a kormány a finanszírozási szerződések megkötésére és tartalmára, valamint az egészségügyi szolgáltatások finanszírozására és az Egészségbiztosítási Alapból folyósított pénzeszközök felhasználásának pénzügyi ellenőrzésére, továbbá a kifizetéshez szükséges jóváhagyás esetköreire, jogcímeire vonatkozó szabályok meghatározására", nem jelenti jogkörök elvonását.

Kifejtették: egy szabályozás kormányrendeletben történő megállapítása nem azt jelenti, hogy a feladat ellátása is a kormányhoz kerülne. Így például az állami járó- és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények finanszírozási szerződéseinek megkötése és tartalmuk meghatározása továbbra is az OEP feladatkörébe tartozik. A kormányrendelet az OEP által elvégzendő feladatok jogi kereteinek jövőbeni készítését határozza meg, és nem feladatelvonást jelent - szögezte le az államtitkárság.
| egészségügy, salátatörvény, OEP
2013-01-03 14:42:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop