Egészségügyi szervezetek egyeztetést sürgetnek a kötelező nyugdíjazásról

Egyeztetést sürget az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásáról a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), a két szervezet csütörtökön közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz.

A kórházszövetség által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott levélben Rácz Jenő MKSZ-elnök és Molnár Attila EGVE-elnök azt írta: a két szervezet "megdöbbenve vette tudomásul" a december 29-én megjelent kormányhatározatot, mely a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkezik. A szervezetek szerint "a határozat végrehajtása az egészségügyben a szakellátás azonnali működésképtelenségét fogja előidézni".

Mint kifejtették, a határozat szerint a rendelkezés csaknem 10 ezer munkavállalót érinthet, akiknek pótlása lehetetlen. Egyrészt azért, mert nincs ennyi képzett orvos, szakdolgozó és egyéb egészségügyben foglalkoztatott munkavállaló, másrészt pedig a határozat megtiltja a megszüntetett jogviszonyú közalkalmazottak álláshelyeinek betöltését.

A szervezetek szerint ilyen mértékű létszámcsökkentés a folyamatos és megfelelő minőségű betegellátásban illetve intézmény-üzemeltetésben "vállalhatatlan zavarokat fog eredményezni".

A levélben azt is kiemelték, hogy az egészségügyben lévő sok érintett miatt a kormányhatározatban leírt egyedi mentességi eljárásrend "egyenként biztosan kezelhetetlen lesz" a kormány számára.

Ezért a levélben azt kérik Szócska Miklós államtitkártól, hogy a kényszernyugdíjazás ügyében az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel a lehető legrövidebb határidőn belül üljenek le egyeztetni, hogy az intézmények működőképességének megtartására közösen találjanak megoldást.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat a tavalyi év utolsó Magyar Közlönyében jelent meg. E szerint a kabinet január 31-i határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

A határozat viszont azt is rögzíti, hogy ha a foglalkoztató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója - a kormány véleményének kikérését követően - dönthet más közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról is.

Szócska Miklós még a határozat parlamenti elfogadása után, december 18-án a kormány honlapján közzétett videójában - Orbán Viktor miniszterelnök aznapi nyilatkozata alapján - azt mondta: olyan ágazatokban, ahol utánpótlásgondok vannak, értelemszerűen a nyugdíjkorhatár után is dolgozhatnak a kollégák. Hozzátette továbbá, hogy a következő hónapok kérdése, hogy a kettős juttatás tilalmának életbe lépésével milyen részletszabályok szerint "rendezik" a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérezését.
| egészségügy, nyugdíjak, Szócska, közalkalmazott
2013-01-04 09:16:05
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop