Megkönnyítették Izraelben az orvosi diplomák honosítását

Megkönnyítik a külföldön végzettek diplomájának honosítását az egyre súlyosabb izraeli orvoshiány miatt, jelentette csütörtöki számában a Háárec című napilap. A cikkből az is kiderül, hogy a Magyarországon végzett izraeliek könnyebben leteszik a nehéz honosítási vizsgát.

orvosi diploma, diploma, orvoshiány | MTI Hírek10 | Shiri, Zs.
A honosítási vizsga alól csak azok mentesülnek, akik Amerikában, Nagy Britanniában, Kanadában, Franciaországban, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Dél-Afrikában végeztek, és szakorvosi vizsgát is tettek. A külföldön végzettek a parlament egészségügyi bizottságának szerdai döntése alapján ezentúl választhatnak a különösen nehéznek tekintett izraeli honosítási vizsga és a könnyebbnek számító amerikai diplomahonosítás között.

Izraelben évente mintegy 750-en végeznek a helyi egyetemek orvosi karain, a szigorú felvételi követelmények miatt mintegy 500-an külföldön kényszerülnek diplomát szerezni. A külföldön végzett izraeliek és az új bevándorlók diplomájuk elismertetéséhez egy öt részből álló, nagyon nehéznek tartott vizsgát tesznek le.

Legutóbb összesen 30 százalék ment át a vizsgán, míg a kevésbé szigorú amerikai honosítási követelményeket átlagosan a jelentkezők csaknem 80 százaléka teljesíti. A magyar orvosképzés magas színvonalát jelzi, hogy a Magyarországon végzett 83 fizetős izraeli orvostanhallgató 73 százaléka tette le sikeresen a vizsgát, míg az Olaszországban végzetteknek a 30 százaléka, a Romániában végzetteknek pedig csupán 16 százaléka felelt meg a különösen magas izraeli elvárásoknak.

Izraelben jelenleg 3,5 orvos jut ezer főre, ami alacsonyabb a német, a francia, a spanyol vagy a norvég adatnál, és a számítások szerint 2020-ra ez az arány a lakosság növekedése és az ettől elmaradó orvosképzés miatt több mint 20 százalékkal - 2,7-re - romlik. Magyarországon 2011-ben 3 orvos jutott ezer főre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint.
| orvosi diploma, diploma, orvoshiány
2013-01-17 10:28:32
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop