Az idén is adómentes juttatásként adható védőoltás

Az idén is adómentes juttatásként adható védőoltás - hívja fel a figyelmet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója blogbejegyzésében.

A tanácsadó cég honlapján olvasható blogbejegyzés szerint egy 2010 januárjától hatályos törvénymódosításnak köszönhetően a munkaadók adómentesen biztosíthatják a védőoltást dolgozóiknak. Ráadásul nem csupán maga a vakcina, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenérték is adómentes.

Az egészségmegőrzés, illetve a munkavállalók egészségével kapcsolatos preventív programok egyre inkább a munkáltatók figyelmének középpontjába kerülnek. Nem véletlenül, hiszen a vállalatok sikeressége nagyban függ a munkavállalók egészségétől, az aktívan, betegségtől mentesen munkában töltött időtől.

A multinacionális vállalatok mellett egyre több kis- és középvállalat biztosítja munkaidőben, a vállalat székhelyén nemcsak a vakcinát, hanem a védőoltás beadását is, ami adómentes természetbeni juttatásként számolható el.

A vakcina beszerzéséhez kapcsolódó általános forgalmi adót a társaságnak be kell fizetnie, az oltási szolgáltatást ugyanakkor adómentes körbe sorolja az áfatörvény. Személyi jövedelemadót és járulékot viszont nem kell fizetni. Jelenleg a védőoltás beszerzése és beadása munkavállalónként 2-5 ezer forintba kerül, attól függően, hogy milyen típusú védőoltást, milyen orvosi költséggel adnak be.

Hogy a vállalatok mennyire komolyan veszik mindezt, mutatja, hogy ma már nem ritka, hogy cégek a kulcsszolgáltatóiktól, kulcsbeszállítóiktól epidémiatervet és megelőző programot várnak, megerősítve, hogy a kulcspartnerek a szolgáltatásokat, illetve a termelés folytonosságához szükséges beszállításaikat egy esetleges járvány esetén is biztosítani tudják. Ez a 2013-as amerikai influenzás megbetegedéseket látva különösen aktuális, figyelembe véve, hogy pár hete már Magyarországon is sűrűsödnek az influenzás megbetegedések - olvasható a blogon.
| adó, adómentes juttatás, védőoltás
2013-02-05 21:24:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop