Szócska: az emberek nagy többsége egyetért a dohányzás korlátozásával

A társadalom jelentős többsége egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseivel, a különböző helyszíneken mért beltéri szennyezettség 90 százalékkal csökkent a jogszabály tavalyi szigorítása óta - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Keleti pályaudvaron, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) és a MÁV-val közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Szócska Miklós ismertetése szerint a hatástanulmányokat ebben az évben is megismétlik, és a márciustól kihelyezendő piktogramokon és feliratokon a leszokáshoz is segítséget kaphatnak az érintettek. Hozzátette, ezenkívül szintén márciusban adnak tájékoztatást arról a zöldszámról is, amelyet felhívva a leszokáshoz kaphatnak segítséget az arra rászorulók.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a kéthetes országos akció első négy napján háromezer ellenőrzést végeztek a társszervekkel együtt, és hárommillió forint bírságot szabtak ki. Kiemelte, még mindig volt olyan hely, ahol zárt térben dohányoztak.

Hangsúlyozta, eddigi is és ez után is lesznek munkaidőn túli, hétvégi és éjszakai ellenőrzések.

Elmondta, a felügyelők a Keleti pályaudvaron is ellenőriztek, és semmilyen szabálytalanságot nem találtak.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a MÁV az elsőként csatlakozott a nemdohányzók védelmét célzó kampányhoz.

A MÁV összes vasútállomásán hangosbemondón hívják fel az utasok figyelmét a dohányzási tilalomra, emellett a vasúttársaság több mint tízezer piktogramot helyezett ki, és a vasutasokon keresztül folyamatosan figyelmezteti utasait a jogszabály betartására - mondta Dávid Ilona.

A 1500 vasútállomáson, megállóhelyen, valamint a naponta közlekedő mintegy 2800 személyszállító vonaton az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az illegálisan dohányzók száma.

Az ÁNTSZ múlt héten jelentette be, hogy március 3-ig tartó országos ellenőrzési akciót indít a nemdohányzók védelmében. Közterületeket, vendéglátó- és szórakozóhelyeket, hivatalokat és bevásárlóközpontokat ellenőriznek majd, hogy betartják-e ott a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását 2012 januárjában vezették be, majd három hónapos moratórium után már mindenhol bírságolták a szabályszegőket. A szabályozás szerint közforgalmú, zárt helyen tilos a dohányzás.
| egészségügy, dohányzás, nemdohányzók védelméről szóló törvény
2013-02-22 17:08:30


Megint lesz K-vitamin a patikában

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behoz...


Kánikula Franciaországban

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter felelős magatartásra és szolidaritásra kért mindenkit a Franciaországot jelenleg sújtó kánikula miatt, és visszautasította ...


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...