Kamara: a gyógyszertárak csökkentették 2011-es szállítói tartozásaikat

A magyarországi gyógyszertárak 10,5 milliárd forinttal csökkentették rövid lejáratú szállítói tartozásaikat 2011-ben: a 2010-es 63 milliárd forintot 52,17 milliárdra faragták le - derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) adataiból.

Csökkent a veszteséges gyógyszertári vállalkozások száma is, míg 2010-ben 528 ilyen gyógyszertár működött, addig 2011-re számuk 344-re csökkent. 2011-ben a patikai vállalkozások adózott eredménye 12,6 milliárd forint volt.

Hankó Zoltán kamarai elnök egy háttérbeszélgetésen azt mondta: a fenti adatokból az látszik, hogy a liberalizáció 2011 elejei leállításával megállt a patikák eladósodottsága és a veszteség növekedése, amit a patikaalapítási láz megszűnésével, a gyógyszertári személyi felelősség megjelenésével és a nagykereskedők felelősebb magatartásával magyaráz az elnök. "Jó irányba indult el az ágazat" - fogalmazott.

Ismertetése szerint változás lesz március 1-jétől, hogy lakossági gyógyszerellátás kiegészül az interneten rendelt - vény nélküli - gyógyszerek kiszolgáltatásával és házhoz szállításával.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a honlapján ad tájékoztatást az internetes gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos magyar és uniós jogszabályi rendelkezésekről, és közzéteszi az internetes gyógyszerforgalmazásra jogosult magyarországi gyógyszertárak és honlapjaik jegyzékét.

Hankó Zoltán szerint ezzel teljes ki lehet majd szűrni a gyógyszerhamisítványokat, hiszen aki az OTH által közzétett, internetes forgalmazásra is jogosult patikák valamelyikéből rendel készítményt, az biztos lehet abban, hogy legális gyógyszerhez jut.

Az interneten rendelhető patikaszerek eredetiségéért az úgynevezett személyi jogos gyógyszerész felel.

Az internetes gyógyszerkereskedelmet végző gyógyszertárak honlapjukon hiperhivatkozást kötelesek biztosítani az egészségügyi államigazgatási szerv által közzétett jegyzékre.
| gyógyszertár, egészségügy, tartozás
2013-02-28 16:46:38
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop