Átadták a Semmelweis Egyetem felújított szemészeti klinikáját

Befejeződött a Semmelweis Egyetem (SE) budapesti szemészeti klinikájának felújítása, a gyógyítás így már egy helyen, a VIII. kerületi Mária utcában történik.

A 105 éves szemklinika felújított épületének díszkulcsát a csütörtöki ünnepségen Szél Ágoston rektor adta át Németh János klinikaigazgatónak. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár köszöntőjében elmondta, az úgynevezett népegészségügyi mozgósítás részeként szeretnék elindítani az egeszseg.hu portált, és egyben felkérte a szemészeti klinika vezetőit, munkatársait, hogy a saját szakterületükön kapcsolódjanak majd be a létrehozandó portál munkájába.

A felújítás nyomán egy épületbe került minden ellátás, például az ambulancia és a hat, világszínvonalon felszerelt műtő.

Németh János a szemészeti klinikán folyó kutatásról, oktatásról és gyógyításról elmondta: nagy múltja van a többi között a cukorbetegség miatt kialakult szemkárosodások gyógyításának, évente mintegy 750 ezer ilyen betegek kezelnek. A betegek nagy részét telemedicina segítségével vizsgálják.

A klinikaigazgató szólt a koraszülötteknél fellépő vakságról is, amelynek gyógyítására szintén nagy figyelmet fordít az intézmény. Az ország huszonegy kórházából küldik a koraszülötteket a budapesti klinikára vizsgálatra, kezelésre. Mivel azonban csökkenteni akarták a csecsemők szállításával járó traumát, a Cerny Alapítvány segítségével mentőautóba szerelhető kamerát szereztek be, amellyel az országban már mintegy kétezer koraszülött csecsemőnél készítettek szemfenékfelvételt.

A szemészeti klinika ambulanciáján évente 210-225 ezer beteget vizsgálnak meg, az elvégzett szemészeti műtétek száma 7-8 ezer.

A Tömő utcai és a Mária utcai ellátóhelyek összevonásáról 2005-ben döntöttek, elsősorban az előbbi épület állagromlása miatt. A munka öt évig tartott, és kétmilliárd forintba került.
| egészségügy, ellátás, Semmelweis Egyetem
2013-04-04 22:11:23


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.