Emmi: október végére meg kell teremteni a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó feltételeket

Ez év október végére meg kell teremteni a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó uniós irányelv hazai bevezetésének feltételeit - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

Emmi, egészségügy, ellátás | MTI Hírek10
Az államtitkárság közleménye szerint a tárca ez év elején szakmai egyeztetések összehívását kezdeményezte annak érdekében, hogy olyan intézkedési javaslatokat készítsen elő, amelyek a betegek érdekeit figyelembe vevő, az ellátások hatékonyságát növelő finanszírozási ösztönzőkkel járulhatnak hozzá a várólisták csökkentéséhez.

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy a kormány ötmilliárd forintos rendkívüli pénzinjekcióval szeretne rövidíteni az egészségügyi várólistákon, májusban kezdődhetnek ezek az "akciós" műtétek. A lap rámutatott: egy uniós irányelv már októbertől lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok bármely tagállamban gyógyíttathassák magukat, ha odahaza hat hónapnál többet kellene várniuk egy beavatkozásra.

Az újság úgy tudja: a várólisták rövidítését szolgáló, májusban kezdődő "akciós műtétek" a legköltségesebb beavatkozásokra, főként a gerinc-, illetve a csípőprotézis beültetésére már több mint hat hónapja várakozóknak kedveznének.

Az államtitkárság ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó uniós irányelv bevezetésének feltételeit rendező törvénymódosítás tervezete várhatóan e héten közigazgatási egyeztetésre kerül, lehetőséget teremtve a kérdés társadalmi és kormányzati egyeztetésének lefolytatására.

2012. július 1-je óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár központilag tartja nyilván az ellátásokra várakozók listáit. Az előkészítés során azon műtéti típusok felmérése történik, amelyeknél a várakozás időtartama meghaladhatja a szakmailag elfogadható időtartamot. Az érintett szakterületek bevonását a 2011-ben már lefolytatott hasonló program tapasztalatainak felhasználása is indokolttá teszi - olvasható az államtitkárság közleményében.
| Emmi, egészségügy, ellátás
2013-04-15 15:39:38


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.