GYEMSZI: az új szakfelügyeleti rendszer célja a hatékonyabb feladatmegosztás

Az új egészségügyi szakfelügyeleti rendszer az eddigieknél hatékonyabb feladatmegosztást célozza - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) pénteken az MTI-vel. A szakfelügyeleti rendszer átalakításáról szóló rendelet szombattól lesz hatályos.

A közlemény szerint az átalakítás lényege, hogy a rendszer
kettéválik: az új szisztéma szerint a szigorúan hatósági ellenőrzési feladatok az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz kerülnek, míg az egészségügyi tevékenység szakmai megfelelőségét vizsgáló szakmai munkát, az értékelést és a kapcsolódó minőségügyi támogató feladatokat a GYEMSZI végzi.

Hozzátették: az intézet a fenntartói feladatai mellett kiemelten fontosnak tartja a minőségi betegellátást. A vezetők, az egészségügyben dolgozók és a lakosság közös érdeke, hogy "a hibák őszinte, saját érdekből való feltárásával a lehető legkisebbre szorítsuk le ismételt előfordulásuk lehetőségét".

A minőségértékelési rendszer állandó megbízású minőségügyi szakfőorvosokból, valamint szakterületi vezetőkből jön létre, minden szakterületen, földrajzi felosztás nélkül. Szükség esetén munkájukat a feladatnak megfelelően összeállított, eseti megbízás alapján dolgozó munkacsoport is segíti.

A minőségügyi szakfőorvos és a szakterületi vezető az illetékes szakmai kollégiumi tagozattal együttműködve képviseli és közvetíti szakterületén a minőségügyi alapelveket és követelményeket, részt vesz a szakmai irányelvek előkészítésében és fejlesztésében, kockázatelemzést végez. Közreműködik a betegbiztonsági és ellátási problémák kivizsgálásában, jelzi az ellátás szakmai minőségét és a betegbiztonságot érintő problémákat, a rendszerszintű beavatkozást igénylő ügyeket, továbbá közreműködik a minőségügyi célú adatgyűjtésekben, a klinikai auditokban és a helyszíni minőségügyi értékelésekben - írták.

A GYEMSZI pályázat útján választja ki az állandó státusú szakfőorvosokat, szakterületi vezetőket, és rendszeres módszertani képzést nyújt nekik. A pályázati kiírás már megtalálható az intézet honlapján.
| egészségügy, szakfelügyelet, egészségpolitika
2013-05-27 04:10:52
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop