Folyamatosan erősödik az egészségturizmus Csehországban

Folyamatosan erősödik a egészségturizmus Csehországban. A külföldi páciensek növekvő száma leginkább a szemészeti és a plasztikai sebészeti klinikákat, valamint a speciális női reprodukciós problémák orvoslásával foglalkozó munkahelyeket érinti.

egészségturizmus, Csehország, egészségügy | MTI Hírek10 | Kokes, J.
"Az egészségturizmus a világban nagyon népszerű, és a cseh klinikákra érkező külföldiek száma is folyamatosan emelkedik" - jelentette ki Iveta Jakoubková, a CzechTourism kormányzati ügynökség képviselője az E15 című prágai gazdasági napilapban. Megjegyezte: hivatalos összefoglaló adatok a külföldi páciensekről nincsenek, de az érintett klinikák egybehangzóan növekedésről beszélnek.

"Tavaly 15 százalékos volt a növekedés, az idei első negyedévben 25 százalékkal több külföldit kezeltünk" - állítja Martin Filipec, a prágai Lexum szemészeti klinika igazgatója.

A külföldi ügyfelek keresését a CzechTourism és más ügynökségek segítik. "Jelenleg több mint kéttucat csehországi klinikával vagyunk kapcsolatban" - jegyezte meg Ondrej Sebej, az egészségturizmusra specializálódó HealthCzech internetes portál képviselője.

A nők meddőségének kezelésénél nagy előnye Csehországnak, hogy a liberális törvények olyan hatékony módszerek alkalmazását is lehetővé teszik, amelyek más országokban tiltva vannak. Ezen a téren elsősorban a brit, a német és az osztrák női páciensek száma emelkedik gyorsan. "Öt év alatt megháromszorozódott azon külföldi nők száma, akik cseh klinikákon kértek mesterséges megtermékenyítést. A külföldiek ma már pácienseink felét teszik ki" - nyilatkozta Marek Koudelka, a Reprofit klinika főorvosa. A Reprofit a legnagyobb meddőséggel foglalkozó csehországi egészségügyi munkahely.

A CzechTourism állami ügynökség 2011 óta rendszeresen népszerűsíti a világban a csehországi egészségturizmust. Az idegen nyelvű kiadványokon kívül speciális honlapot is működtet a világhálón.

"2012-ben két nagy kampányt folytattunk. Az első Oroszországra és az Egyesült Arab Emirátusokra, míg a második Nagy-Britanniára összpontosított" - magyarázta Jakoubková.

A cseh egészségügyi statisztikai központ (ÚZIS) szerint tavaly 89 156 külföldi állampolgár kezeltette magát Csehországban, ennek fele az Európai Unióból. Ez a statisztika nem tartalmazza azokat a külföldieket, akik turistaként szorultak orvosi kezelésre Csehországban.
| egészségturizmus, Csehország, egészségügy
2013-05-29 12:18:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop