Szócska: újfajta forrásteremtési technikák segítették az egészségügyet

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy pénteki, budapesti konferencián arról beszélt, hogy a gazdasági válság miatt az egészségügyi rendszer működőképességének megtartásához újfajta forrásteremtési technikákat kellett kitalálni.

A népegészségügyi termékadó bevezetése és a jövedéki termékek adójának emelése volt az a két technika, amivel forrásokat lehetett teremteni, másrészt "egyfajta új filozófia született" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a forrásteremtésért meg kell küzdeni, de az eddigi elképzeléseket a Nemzetgazdasági Minisztérium "befogadta".

Az államtitkár úgy vélte, az államháztartási hiányt nézve stabilabb helyzet van. Mint fogalmazott: az egészségügyi, azaz E-Alap "enyhe többlettel bír". A kórházak eladósodottsága ugyan tény, ugyanakkor ezzel kapcsolatban az államtitkárságnak tiszta és átlátható adatai vannak.

Szócska Miklós előadásában a kórházi várólistákról elmondta, hogy a parlament által tárgyalt egészségügyi törvényjavaslatban már benne van az a passzus, amely szerint ha valamely kórház nem jelent egy várólistáról műtött beteget, nem fog érte finanszírozást kapni.

Úgy vélte, a várólistákkal kapcsolatban néhány hónap múlva már "letisztult adatokat" fognak látni.
| egészségügy, kórház, népegészségügyi termékadó
2013-05-31 19:16:05

Web Design & Development Prowebshop