Jogszabályba foglalják, hogy a védőnők megkapják béremelésüket

Jogszabályban kívánja garantálni az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a védőnők megkapják béremelésüket - mondta Lengyel Györgyi, a minisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön, a védőnők napja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten.

Szomorúnak nevezte, hogy a tavalyi 14 százalékos béremelést a védőnők többsége nem kapta meg, mert az önkormányzatok többsége nem fizette ki nekik az emelés összegét. "A törvényalkotással így kötelező jelleggel mindenki megkapja a jogos és régen várt emelést" - hangsúlyozta Lengyel Györgyi.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár beszédében szintén arról szólt: előkészítették a jogi lépéseket, hogy a védőnőkhöz eljusson a megfelelő finanszírozás. "Azon leszünk, hogy megfelelően motiváljuk őket" - mondta.

Az alapellátás korszerűsítésében már látszanak a körvonalak, próbálják a szakemberek - háziorvosok, védőnők - együttműködési modelljét megalkotni - mondta.

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy az ötezernél kevesebb lakosú településeken a védőnő által végzett méhnyakszűrésekről és a háziorvosok beutalásai alapján elvégzett vastagbélrákszűrésekről érkezett visszajelzések jók, a szűréseket mindenképpen folytatják. Hozzátette: előbbi szűrőprogram beépül majd az alapképzésbe.

Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos az ünnepségen elmondta, a védőnők munkáját informatikai eszközökkel kívánják segíteni, könnyíteni. Ilyenek lesznek az úgynevezett táblagépek, amelyeken a védőnők elektronikus úton fogják feldolgozni az általuk felvett adatokat, ezeket azután látja a házi gyermekorvos, vagy a szülész-nőgyógyász is.

A miniszteri biztos beszámolt arról is, évek óta azon dolgozik, hogy a védőnői hálózat is elismerten hungarikum legyen, továbbá azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti védőnői szolgálat vegye át az önkormányzatok helyett a munkáltató szerepét.

Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese köszöntőjében a védőnői hálózatnak a megelőzésben betöltött szerepét emelte ki. Mint mondta, sok múlik a védőnőkön a betegségek időbeni felismerésében, vagy akkor, amikor a népegészségügyi szűrőprogramokat ajánlják a családoknak.

Szócska Miklós az ünnepségen miniszteri és jubileumi okleveleket adott az 50, 60, 65, 70 éve végzett védőnőknek, és átnyújtotta az év védőnője díjakat.

A védőnők napját 2008. június 13-án tartották meg először a védőnői szakmai kollégium kezdeményezésére.

A védőnői szakmai kollégium, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Magyar Védőnők Egyesülete, valamint az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozata annak emlékére tartja a védőnők napját, hogy 1915. június 13-án alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség Bárczy István polgármester és Madzsar József orvos, szociálpolitikus kezdeményezésére. A védőnői tevékenység hungarikum is, mivel ilyen jellegű szolgálat Európában csak Magyarországon létezik.
| egészségügy, ellátás, védőnő, bérek
2013-06-13 17:36:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop