Ab: nem ütközik alaptörvénybe a cukorbetegek inzulinkezeléséről szóló korábbi szabályozás

Nem alaptörvény-ellenes a cukorbetegek inzulinkezeléséről szóló tavaly nyári szabályozás, ezért az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította az alapvető jogok biztosa által kifogásolt rendelkezések megsemmisítésére irányuló beadványt - olvasható a testület honlapján kedden.

Az Ab megállapította azt is, hogy a kifogásolt rendeletet az indítványok előterjesztését követően átfogóan módosította a rendeletalkotó.

Az alapvető jogok biztosa tavaly júliusban nyújtott be indítványt az Ab-hez, kérve a cukorbetegek inzulinkezelésével kapcsolatos szabályozás alaptörvény-ellenességének megállapítását és a rendelet egyes pontjainak megsemmisítését. A biztos beadványában kifogásolta azt is, hogy a jogalkotó nem biztosított kellő felkészülési időt a jogszabály alkalmazására, továbbá hogy az egészségbiztosításért felelős miniszter túllépte törvényben kapott meghatalmazását.

A biztos indítványa mellett érkezett egy alkotmányjogi panasz is, amelyben 22 magánszemély a szóban forgó rendelkezés alkotmányossági felülvizsgálatát kezdeményezte.

A tavaly július elsejével bevezetett szabályozással módosították az analóg - korszerűbb és lényegesen drágább - inzulinkészítmények finanszírozását. Ennek az a lényege, hogy ha a kezelés nem volt elég hatékony, akkor a beteg ezt a terápiát csak 50 százalékos támogatás mellett kaphatta tovább, vagy átállt a 100 százalékban támogatott, hagyományos, úgynevezett humáninzulin-terápiára.

Az Ab megállapította, hogy a kifogásolt rendelkezés több pontja is időközben hatályát vesztette, az eredeti rendelkezést a jogalkotó - idén májusi határidővel - átfogóan módosította, és a hatályukat vesztett rendelkezések helyébe lépő szabályozás sem érinti a panaszosok alapjogát.

Az Ab határozata szerint a jogalkotó a rendeletmódosítás megalkotása során nem lépte túl a törvényi felhatalmazás kereteit.
| cukorbetegség, diabétesz, inzulinkezelés, egészségpolitika
2013-06-20 03:08:28


A DK szerint kétségbeejtően nő a kórházak adóssága

Óriási felhalmozott tartozást görgetnek maguk előtt a magyar kórházak. Ez az összeg év végére könnyen elérheti a 70 milliárd forintot. A legnagyobb adósok továbbra ...


Ha Gyurcsányékon múlna, tényleg válság lenne az egészségügyben

A Fidesz szerint Gyurcsányék álhíreket terjesztenek, és ha rajtuk múlt volna, már tényleg válság lenne az egészségügyben.


Ki kell hirdetni az egészségügyi válsághelyzetet!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy hirdessen egészségügyi válsághelyzetet és adjon újabb forrásokat az egészségügynek.


Kásler Miklós a betegek sírásója

Kásler Miklós úgy nyilatkozott a sürgősségi ellátásról, hogy úgy rendbe hozta azt, hogy "nem is talál rajta senki fogást, le is került a napirendről a kérdés".


ÁEEK: további szoftverfejlesztések

További szoftverfejlesztésekkel bővül jövőre az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).


hirdetés