Emmi: méltányos és átlátható a magasabb összegű családi pótlékra vonatkozó új szabályozás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem vette el a beteg gyermekektől az emelt összegű családi pótlékot, az új szabályozás méltányos és átlátható - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték, hogy a mostani szabályváltozás a szociális rászorultság alapján igénybe vehető támogatásokat, kedvezményeket - az alapösszegű családi pótlékot, az utazási kedvezményt, a közgyógyellátást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, a három vagy többgyermekesek számára biztosított további kedvezményeket - nem érinti.

A magasabb összegű családi pótlékra - hasonlóan a korábbi szabályozáshoz - továbbra is a gyermekek mindennapi életében napi problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly terhet jelentő betegség és fogyatékosság biztosít jogot. Mint írták, ezen szabályozás orvos szakmai részét módosították, s azt is az egészségügyi szakmai kollégium illetékes tagozatai és számos szakértő bevonásával. Így egyértelműen és a betegségteher alapján méltányosan pontosították a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok korábbi, helyenként pontatlan felsorolását, biztosítva ezzel azt, hogy az orvosok az ország minden pontján egyformán alkalmazzák a rendeletet.

Kiemelték továbbá, hogy a szakorvosok szakmai irányelvek alapján dolgoznak, s állapítják meg a diagnózist, vagy adnak véleményt a betegség súlyosságával kapcsolatban. Ezen túlmenően a súlyos asztmára vonatkozóan a szakmai kollégium illetékes szakemberei a pontos tájékoztatás érdekében módszertani ajánlást készítettek, amely a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) honlapján elérhető: https://kollegium.gyemszi.hu/site/index.html .

"Az államtitkárság kiemeltem fontosnak tartja az emelt családi pótlékra jogosító megbetegedések kapcsán a széles körű társadalmi párbeszédet, hogy a rendszer méltányosan, átláthatóan es ellenőrizhetően működjön és a jogosultak számára egyszerűen hozzáférhető legyen" - hangsúlyozták a közleményben.

Az egészségügyi államtitkárság vasárnap közölte az MTI-vel, hogy széles körű egyeztetés eredményeként változtak az emelt összegű családi pótlékra jogosító feltételek. Így reagáltak Szűcs Erika, Demokratikus Koalíció politikusának sajtótájékoztatóján elhangzottakra, miszerint követelik a kormánytól, hogy állítsa vissza a beteg gyerekek után járó emelt szintű családi pótlékot.

Kedd délután Balog Zoltán emberi-erőforrás miniszter budapesti, Akadémia utcai dolgozószobája alatt tartott civil demonstráción az érintett szülők a tárcavezetőtől kérték a beteg gyerekek után járó emelt összegű családi pótlék visszaállítását, a vonatkozó rendelet felülvizsgálatát.
| egészségügy, szociálpolitika, családi pótlék, jog
2013-06-25 22:10:35

Web Design & Development Prowebshop