A bukarestiek többsége nem tartja korrupciónak a hálapénzt

A bukarestiek több mint 70 százaléka szerint nem minősül korrupciónak, ha egy páciens pénzt vagy ajándékot ad orvosának hálája jeléül - derült ki a román közigazgatási és politikatudományi intézet (SNSPA) szociológusainak felméréséből, amelyet szerdán közölt a liberális hátterű Adevarul című lap.

A megkérdezettek csaknem 90 százaléka ezzel szemben korrupciónak tekinti azt, ha az orvos igényli a hálapénzt.

Megállapították: a közegészségügyi rendszerben hálapénzt adó bukaresti páciensek átlagosan 34 lejt (2200 forintot) adnak háziorvosuknak és 270 lejt (18 ezer forintot) kórházi kezelőorvosuknak. Műtét esetén a páciensek átlagosan 700 lejt (46 ezer forintot) fizetnek a sebésznek, 270 lejt (18 ezer forintot) az altatóorvosnak. A kórházi nővéreknek és asszisztenseknek adott hálapénz 30 és 100 lej (2000 és 6600 forint) közötti összeg között változik, annak függvényében, hogy volt-e műtéti beavatkozás a kórházi beutalás idején.

A felmérést végző szociológusok kiszámolták, hogy a bukaresti orvosok tavaly 25 millió eurónyi (közel 7,5 milliárd forint) hálapénzt kaptak, vagyis a fővárosban minden felnőtt több mint 10 eurót fizetett pluszba az egészségbiztosítási hozzájárulásán kívül az orvosi szolgáltatásokért.

"Világos, hogy egy ördögi körben vergődünk. A kötelező egészségbiztosítási hozzájárulásért ingyenes ellátás járna az állami szektorban, de ha kórházba kerülünk, jobbra-balra osztogatjuk a pénzt, mert félünk, hogy elhanyagolnak, mert szégyellünk nem adni, esetleg együttérzésből adunk, mert tudjuk, milyen nevetséges fizetéseket kapnak az orvosok és nővérek, de leginkább azért adunk, mert így szokás, mindenki ad" - vonta le a következtetést Catalin Augustin Stoica szociológus.

A felmérés a válaszadók lakásán, 900 fős reprezentatív mintán, 3,3 százalékos hibahatárral készült - írta az Adevarul.
| hálapénz, hálaszolgáltatás, egészségügy
2013-06-26 12:54:04


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.