Az EU-ra hivatkozva "üldözi" a kormány az e-cigarettát

A Népszava szerint bűncselekmény lehet a július elsejétől hatályos új büntető törvénykönyv (Btk.) alapján az elektromos cigaretták nikotintartalmú töltőpatronjainak gyártása és forgalmazása Magyarországon, pedig a módosítás indokául szolgáló európai bizottsági direktíva ebben a formájában már nem is létezik. Hiába minősül gyógyszernek, a patikákban sem lesz kapható, sőt trafikokban sem.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának június 11-én elmaradt ülésén egy olyan, elektromos cigarettákra vonatkozó európai uniós direktíva véleményezésére kérte volna a képviselőket a kormány, amelyet néhány európai parlamenti (EP) képviselő módosító javaslataiból vágtak össze, és az EU bizottságai már töröltek a tervezetből - állítja a lap szerdai számában Zentai István.

A tudományos kutató szerint - bár az Európai Bizottság decemberben nyilvánosságra hozott direktívája valóban gyógyszerszabályozás alá vonná a 4mg/ml nikotintartalom feletti koncentrációjú töltőfolyadékokat - a nikotintartalmú e-cigaretták hazai forgalmazásának magyarországi "üldözése" ezzel egyáltalán nincs összhangban. A Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által előterjesztett, július 1-jétől hatályba lépő Btk.-módosítás ugyanis a nikotintartalmú töltőfolyadékok árusítását és gyártását is a gyógyszerhamisítás tényállásába sorolta.

A kutató szerint az e-cigaretták elleni kormányzati fellépés pusztán a gyógyszeripar érdekeit szolgálja: a rákgyógyítással kapcsolatos hazai közkiadások 38 százalékát ugyanis csak gyógyszerekre fordítják, míg az EU-átlag 12 százalék. A szintén július 1-jétől árusítási monopóliumot kapó nemzeti dohányboltoknak sem érdekük, hogy az e-cigaretta használata révén egyre több ember hagyjon fel a hagyományos dohányzással - tette hozzá.
| dohányzás, e-cigaretta, egészségpolitika, jogszabály
2013-06-27 07:44:36
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop