ÁNTSZ: a gumimedencék használata az óvodákban közegészségügyi kockázatot jelent

Közegészségügyi kockázatot jelentenek az áruházakban vásárolható, otthoni használatra tervezett, felfújható vagy keményfalú medencék az óvodákban - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t.

A tájékoztatás szerint a nyári melegben ezen medencék óvodai használata során könnyen alakulhatnak ki fertőzések. Használatukat általában kizárólag otthoni, családi alkalmazásra engedélyezik, műszaki kialakításuk közcélú felhasználásra alkalmatlan. Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert az óvodások, életkoruknál fogva, érzékenyek a fertőzésekre - közli az ÁNTSZ.

Ha a közegészségügyi felügyelők ilyen esettel találkoznak, felhívják a figyelmet a veszélyekre, az intézmény vezetőjét, illetve az óvónőket figyelmeztetik. Egyúttal az ÁNTSZ cáfolta azt az interneten több helyen megjelent információt, amely szerint emiatt egy Baranya megyei óvónőt százezer forintra büntettek volna meg.

Kiemelik, hogy a hatályos jogszabályok szerint a medencés közfürdőkben a vízzel közvetlenül érintkező anyagoknak, termékeknek és a víz kezelésére alkalmazni kívánt technológiáknak Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) alkalmazási engedéllyel kell rendelkezniük.

A közfürdők létesítéséről és működéséről szóló rendelet értelmében 2006. december 31. óta csak olyan közfürdő létesíthető, üzemeltethető, amelynek medencéit vízforgató berendezéssel szerelték fel. Az OTH néhány - elsősorban a gyógymedencékre vonatkozó - kivételtől eltekintve nem adhat felmentést a vízforgató berendezések létesítése alól. A közegészségügyi hatóság természetesen minden esetben megköveteli a közfürdők létesítésére, fenntartására, üzemeltetésére és a víz minőségére vonatkozó részletes szakmai előírások betartását.

| egészségügy, megelőzés, óvoda, gumimedence
2013-07-11 19:03:09


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...