GYEMSZI: nem hibáztunk az egészségügyiek jövedelem-kiegészítésénél

Nem a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) hibájából jutottak egyes egészségügyi dolgozók késve jövedelem-kiegészítésükhöz, a törvényi határidőn belül, vagyis július 20-áig az egészségbiztosító elutalta a munkáltatóknak a megfelelő összeget - közölte a GYEMSZI kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták, nincs tudomásuk arról, hogy az átutalt összeg ne érkezett volna meg az egészségügyi szolgáltatókhoz, arról azonban igen, hogy egyes munkáltatók halasztott bérszámfejtést alkalmaznak, és a havi fizetéssel együtt utalják majd a kompenzációt.

A napokban több sajtóhír jelent meg arról, hogy egyes dolgozók késve kapták meg jövedelem-kiegészítésüket. A Népszava hétvégi száma szerint ezt több tényező okozza, amelyek közül az egyik, hogy a GYEMSZI bérszámfejtéshez szükséges szoftvere nem működött.

A GYEMSZI azonban azt közölte, hogy a kompenzációról szóló kormányrendelet végrehajtása érdekében a szervezet megtette a szükséges lépéseket, informatikai alkalmazást fejlesztett, amely a május 29-én megkezdődött regisztrációhoz már rendelkezésre állt. A rendszerbe az érintett egészségügyi intézmények eredetileg június 5-éig rögzíthették a munkavállalók adatait, majd a határidőt az egészségügyi szolgáltatók kérésére június 12-éig meghosszabbították.

Mintegy 250 munkáltatói képviselő regisztrált több mint 2000 munkavállalót.

Ezek után a GYEMSZI június 12-én megküldte a szükséges adatokat a nyugdíjfolyósító igazgatóságnak, majd július 8-án közzétette a munkáltatók számára a tételes nyugdíjadatokat, hogy a kiegészítés mértékéről a munkáltatók a kormányrendelet szerint dönthessenek - olvasható a GYEMSZI közleményében.

Kiemelték: a szervezet a jogszabályoknak megfelelően minden, a jövedelem-kiegészítésben érintett szervezetnek (államkincstár, nyugdíjfolyósító, egészségbiztosítási pénztár) időben szolgáltatott adatot. Ezen adatok birtokában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár július 19-én utalt a munkáltatók részére. A kormányrendelet pedig július 20-áig írja elő a támogatási összeg első utalványozását a munkáltatóknak.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a jogszabály szerint az első havi utalás határideje augusztus 15.

"Nincs tudomásunk arról, hogy az összeg ne érkezett volna meg az egészségügyi szolgáltatókhoz, arról azonban igen, hogy egyes munkáltatók halasztott bérszámfejtést alkalmaznak, és a havi fizetéssel együtt utalják majd a kompenzációt" - közölte a GYEMSZI.

| egészségügy, bérek, jövedelem-kiegészítés
2013-07-30 16:29:27


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...