A válsághelyzetben lévő állapotos nők segítésére tett javaslatot az ombudsman

Az ombudsman az emberierőforrás-miniszterhez fordult egy olyan munkacsoport létrehozását javasolva, amely a válsághelyzetbe került állapotos nők segítésének és a gyermekelhagyás csökkentésének lehetőségeit vizsgálná - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot olyan sajtóhírek nyomán, amelyek szerint nőtt a kórházaknál elhelyezett inkubátorokban hagyott gyermekek száma. A vizsgálat megállapította, hogy bár a jogszabályok megteremtették az állami támogató rendszer alapjait, és megszabták az oktatási, ismeretterjesztési feladatokat, a statisztikai adatok szerint még mindig magas a nem kívánt terhességek, az abortuszok száma, továbbá az újszülöttgyilkosság és a gyermekelhagyás is "létező probléma" - írták.

Az alapjogi biztos arra is rámutatott: a családvédelmi szolgálatok tevékenysége hozzájárul ugyan az életvezetési és családtervezési ismeretek terjesztéséhez, de a védőnők lehetőségei nem elegendők a kedvezőtlen társadalmi-gazdasági, életviteli, szemléleti hatások ellensúlyozásához.

A vizsgálati jelentés kivonatában további problémaként említették, hogy a nagyvárosi kórházak előtt elhelyezett inkubátorok létezéséről véletlenszerűen vagy csak alapos keresés után szerezhet tudomást a válsághelyzetben lévő állapotos nő vagy hozzátartozója.

Emellett hiányoznak a névtelenül igénybe vehető segélyvonalak, hiányos az elérhető segítségről szóló tájékoztatás, és ez veszélyezteti az élethez, emberi méltósághoz, valamint az egészséghez való jogok érvényesülését - hangsúlyozták.

Szabó Máté úgy véli, a megelőzés érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a felvilágosításra. Álláspontja szerint az inkubátorokkal és a gyermek örökbefogadását támogató anonim szüléssel kapcsolatos eltérő szakmai véleményeket azok megvitatása közelítheti egymáshoz.

Ezért az ombudsman Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét egy munkacsoport létrehozására kérte fel.

Az elképzelés szerint a munkacsoportban a szakminisztériumok és civil szervezetek rendszeresen áttekintenék a válsághelyzetben lévő nők helyzetét, az inkubátorprogram tapasztalatait, valamint az újszülöttgyilkosságokat és a gyermekelhagyást megelőző mechanizmusok alakulását, és ezekkel kapcsolatban javaslatokat fogalmaznának meg.

Megvizsgálhatnák az ismeretterjesztő programok bővítésének, a köznevelési programok kiegészítésének és bővítésének módját, a mozgó szociális szolgálatok, illetve a 24 órán keresztül ingyenesen hívható tanácsadó szolgálat és segélyhívószám létrehozásának lehetőségét - tették hozzá.

Az ombudsman azt is kérte, hogy a szakminiszter a szakmai és civil szervezetekkel együttműködve tegyen intézkedéseket az anonim szülés bevezetésére, szakmai szabályainak kidolgozására. Az ombudsmani jelentés teljes szövege a https://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201205441.pdf oldalon olvasható.

| terhesség, válsághelyzet, ombudsman
2013-08-29 22:25:13

Web Design & Development Prowebshop