Intézményre szabott normatívát szeretne a Pető intézet

A Pető intézet azt szeretné, ha az intézményre szabott állami normatívát kaphatnának hosszabb távon, szerintük ez jelentene megoldást a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben. Makk Ádám, a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézmény PR-vezetője az MTI szerdai megkeresésére azt mondta, nincs szó arról, hogy konduktorokat bocsátanának el.

Makk Ádámot az MTI azután kereste meg, hogy az Index szerdán azt írta: nem kap plusz 420 millió forintos támogatást a nehéz pénzügyi helyzetbe került Pető intézet, bár az oktatási államtitkárság múlt heti bejelentése után még az intézmény vezetésében is sokan abban reménykedtek, hogy a tárca kihúzta őket a bajból.

A Pető intézet (Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete) PR-vezetője az MTI-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a kiegészítő támogatásról szóló szerződésük járt le augusztus 31-én, ám köznevelési és felsőoktatási intézményként a normatívát más intézményekhez hasonlóan továbbra is megkapják.

Közölte azt is, hogy a kiegészítő, "adható" támogatásról szóló szerződést várhatóan - Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár korábbi nyilatkozatai szerint - kora ősszel írják alá.

A tárgyalásokon 105-110 millió forintról volt szó - tette hozzá. Elmondta, ha megkapják a kiegészítő támogatást, akkor rövid időre, egy évre "levegőhöz jutnak", ám a szükséges források harmadát még így is nekik kell majd előteremteniük.

Véleménye szerint hosszabb távon a Pető intézetre szabott normatíva kidolgozása mutatná azt a kormányzati szándékot, hogy szükség van rájuk. A saját intézményükre szabott normatíva szükségességét azzal indokolta, hogy a konduktorok a Pető intézetben nagyobb óraszámban foglalkoznak a mozgássérültek fejlesztésével, mint más intézményekben.

Makk Ádám ezzel összefüggésben cáfolta azokat a médiában megjelent információkat, amelyek szerint konduktorokat akarnának elbocsátani. Arra hívta fel a figyelmet, hogy konduktorok nélkül nem tudnák előteremteni a működtetéshez szükséges további egyharmadnyi forrást sem.

Az intézethez tartozó három ingatlan - a Villányi úti épület, a Kútvölgyi úti központ és a szomszédságában álló beépítetlen telek - jövőjéről, esetleges eladásáról szóló kérdésre azt mondta: nem tud semmilyen, az értékesítéshez kapcsolódó hivatalos kezdeményezésről.

Az MTI az ügyben keresi az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

| Pető intézet, egészségpolitika, egészségügy, Emmi
2013-09-05 02:20:04


data-full-width-responsive="true">