A szakma hasznosnak tartja a pszichológuskamara létrehozását

Szakmailag megalapozottnak és társadalmi szempontból hasznosnak tartja a hazai pszichológusok három meghatározó szervezete a Magyar Pszichológus Kamara létrehozására tett kormányzati intézkedéseket - olvasható a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Tudományos Bizottsága közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Úgy vélik, hogy a köztestület megalakulása gátat vethet a képzetlen és önjelölt álpszichológusok térnyerésének, vagyis a kamara tevékenysége az állampolgárok szempontjából fogyasztóvédelmi jellegű.

A három testület Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a kamara létrehozásáról szóló tervezet kapcsán írt levelében közhasznúnak tartja, hogy a megalakuló pszichológuskamara önszabályozó módon járhat el a csaknem tízezer fős magyar pszichológus-társadalom ügyeiben, kontrollálhatja az érintettek szakmai megfelelőségét, munkájuk minőségét, szervezheti képzésüket, és regisztrálhatja a pszichológus végzettséggel rendelkező szakembereket.

Hangsúlyozzák, hogy így a mentális segítséget kérők ellenőrizhetik, hogy a pszichológusként fellépők mindegyike valóban rendelkezik-e a megfelelő képzettséggel.

A szervezetek szerint még most is gyakori, hogy a mentális segítséget kérő csaknem hárommillió ember egy része jogosulatlan szakmagyakorlóknál szakszerűtlen válaszokat kap problémájára.

A kormány hivatalos oldalán olvasható tervezet szövege szerint Magyar Pszichológus Kamara létrehozását tervezi a köznevelésért felelős államtitkárság. A létrehozandó kamara a pszichológusi tevékenységet végzők szakmai, érdek-képviseleti köztestülete lenne, jogi személy, országos feladat- és hatáskörrel.

| pszichológuskamara, egészségügy
2013-09-18 19:27:16
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop