Maratoni szónoklattal próbálta megakasztani egy amerikai szenátor az egészségügyi reformot

Maratoni - 21 óra 19 perces - szónoklatot tartott az amerikai kongresszus felsőházában egy konzervatív szenátor abban a reményben, hogy parttalan beszédével megfosztja a pénzügyi támogatástól Barack Obama elnök szövetségi egészségügyi törvényét.

Ted Cruz texasi szenátor kedden délután az emelvényhez lépve fogadkozott, hogy addig fog beszélni, "amíg le nem esik a lábáról". A jóformán üres szenátusi terem előtt bírálta az Obamacare néven emlegetett egészségügyi programot, a róla szóló "szánalmas" törvényt, de hosszas beszédéből nem hagyta ki kubai születésű szakács-édesapja palacsintáját sem, és büszkélkedve beszélt arról, hogy nem népszerű a republikánusok körében.

Az első szenátusi mandátumát töltő politikus - aki indulni kíván a 2016-os elnökválasztáson, és ebben élvezi az ókonzervatív Tea Party mozgalom támogatását - egész éjszaka és még szerda reggel is beszélt, de a 24 órás, 1957-ben regisztrált rekordot nem döntötte meg.

Céljai valóra váltását illetően eleve nagyok voltak a kétségek, tekintettel arra, hogy a konzervatívoknak nincs elegendő szavazatuk ahhoz, hogy megbuktassák a szenátusban az egészségügyi reformot, ráadásul Cruz magánakciója sem élvezett egyöntetű támogatást köreikben.

Az ügy háttere, hogy az Egyesült Államokban szeptember 30-án kimerül a szövetségi állam finanszírozásának kerete, és a kormány elvileg fizetésképtelenné válhat. A képviselőház múlt pénteken fogadta el a kormánykiadások finanszírozásának folytatását október 1-jétől december 15-ig lehetővé tévő törvényjavaslatot, amely azonban elvonná a pénzügyi támogatást Obama elnök szövetségi egészségügyi törvényétől.

A törvényjavaslat konfrontációs pályára helyezte a republikánus többségű képviselőházat és a demokraták ellenőrzése alatt álló szenátust, amely valószínűleg törli majd az Obamacare program finanszírozását elvonó tételt a tervezetből, és úgy küldi vissza a képviselőháznak felülvizsgálatra.

A finanszírozási törvényt szeptember 30-áig kell elfogadni az államcsőd elkerülése érdekében. Jack Lew pénzügyminiszter szerint az állami kiadások október közepén érhetik el a törvényes 16,7 milliárd dolláros "adósságplafont", vagyis azt a limitet, amelynek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait.

Mivel az Egyesült Államoknak nincs elfogadott költségvetése az október 1-jén kezdődő pénzügyi évre, a képviselőház által megszavazott, december 15-éig tartó pénzügyi terv biztosítaná a szövetségi kormány folyó kiadásainak fedezését.

A szövetségi kormányzat lebénulásával fenyeget, ha a feleknek szeptember 30-áig nem sikerül megállapodni egy áthidaló megoldásban.
| USA, Obamacare, egészségügyi reform, egészségpolitika
2013-09-26 03:05:44
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop