Honvédelmi kiadásokra nagyjából ugyanannyi jut jövőre, mint az idén

A honvédelmi tárca 2014-ben csaknem ugyanakkora összegből gazdálkodhat, mint az idén - derült ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. Honvédelmi kiadásokra több mint 241 milliárd forintot terveztek be, ami az előre jelzett GDP csaknem 0,8 százaléka.

A kormány hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a 2014. évi költségvetésről szóló javaslatot. Eszerint jövőre 214,6 milliárd forint jut honvédelmi kiadásokra, az idei 241,4 milliárd után.

A kabinet tavaly határozatban vállalta, hogy 2016-ig nominálértéken nem csökkenhet a honvédelmi költségvetés.

A honvédelmi kiadások között a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (a budapesti Honvédkórház) számára 25 milliárd forintos forrást biztosít a tervezet, míg a Honvédelmi Minisztérium fenntartásába került egyetlen oktatási intézmény, a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumra mintegy 250 millió forint jut.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat csaknem 10,5 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre.

A NATO költségvetéséhez 4 milliárd forintos hozzájárulást terveztek be, ezen felül a NATO Biztonsági Beruházási Programjához való hozzájárulásként további 2,3 milliárd forintot. A NATO és EU felajánlás alapján kialakítandó készenléti alegységek alkalmazásának kiadásaira 100 millió forint, míg az EU védelmi célú közös finanszírozású védelmi alapjaihoz 350 millió forint hozzájárulást tartalmaz a honvédelmi költségvetés.

Az előző évhez képest a nemzetközi feladatokra - a szerződéses kötelezettségek módosításából adódóan - jövőre kevesebbet, mintegy 9 milliárd forintot javasoltak.

A javaslat szerint a tervezéskor kiemelt célnak tekintették a személyi juttatások, a munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó teljes körű finanszírozását, továbbá a Magyar Honvédség alapvető működési és fenntartási feltételeinek biztosítását, valamint a nemzetközi kötelezettségvállalásokhoz kapcsolódó feladatokat (például az afganisztáni szerepvállalás, békefenntartói tevékenységek) szükségleteit, végül a hadfelszerelési kiadások előirányzatainak biztosítását (köztük a Gripen vadászgépek bérleti megállapodásának esedékes fizetési kötelezettségeinek teljesítését).

Az előterjesztésben úgy fogalmaztak, hogy "a Honvédelmi Minisztérium feladatait 2014-ben is szigorú és fegyelmezett költségvetési gazdálkodás mellett, a takarékosság szem előtt tartásával kell végrehajtani".

| Honvéd kórház, egészségügy, egészségpolitika
2013-09-30 22:02:28

Web Design & Development Prowebshop