Szócska: a gyógyszerészi tulajdoni programot végig kell vinni

A gyógyszerészi tulajdoni programot végig kell vinni, ez az elkövetkező időszak feladata - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára hétfőn, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Szócska Miklós elmondta: az elmúlt évek egyik legjelentősebb lépése az volt ezen a területen, hogy az offshore vállalkozásokkal szemben szakmai kézbe kerültek a patikák.

Emlékeztetett: 2010 óta jelentősen csökkent a patikai eladósodottság és szükségleti alapon nyíltak gyógyszertárak. Kiemelte azt is, hogy az intézkedések hatására tavaly 7,5 milliárd forinttal csökkentek a betegterhek.

Szócska Miklós megjegyezte: számos intézkedést kellett hozni ahhoz, hogy a liberalizáció káros hatásai megszűnjenek. Ezek között említette a generikus program bevezetését, a kispatikák árréskiesésének kompenzálását. Fontos feladat lesz a patikusi tulajdoni hányad 25 százalékra, illetve 2017-től 50 százalékra emelése - mondta, hozzátéve: ennek érdekében komoly pénzügyi konstrukciókat dolgoztak ki.

Horváth Zsolt miniszteri biztos a sajtótájékoztatón elmondta: a patikusi hitelprogram és a tőkeprogram mind azt segíti, hogy könnyebb legyen a gyógyszerészeknek tulajdonrészhez jutniuk az egyes patikákban.

Kiemelte, hogy a tulajdonrészhez jutás adásvétellel történik, amelyhez az állam támogatott hitellehetőséget biztosít. A hitel nagysága maximum 60 millió forint lehet egy év türelmi idővel, tíz év futamidővel, háromszázalékos kamatra.

Horváth Zsolt közölte: a számítások szerint ez a konstrukció 700 millió forinttal terheli meg a költségvetést éves szinten.

A patikai tőkeprogramról szólva kifejtette: az ügyletekben a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. a befektető. Ebben az esetben a zrt. tulajdont szerez, majd opciós szerződéssel a kedvezményezett gyógyszerésznek átadja. Ezt a tulajdonrészt a gyógyszerész öt éven belül megvásárolhatja.

Ennél a konstrukciónál 4,5 százalék a hozamelvárás, öt év futamidővel. Ez utóbbi program azokat a helyzeteket oldja meg, amikor a gyógyszerész nem tud vagy nem akar banki hitelt felvenni - ismertette a miniszteri biztos.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke leszögezte, az elmúlt évek valamennyi változása a köztestület egyetértésével valósult meg.

Úgy vélte, a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosításának hatására egyebek között felére csökkent a veszteséges patikák száma, a meglévők adózás utáni eredménye pedig a duplájára nőtt.

Magyarországon ma 2334 gyógyszertár üzemel, és az elnök szerint a kiegyensúlyozott törvényi környezet ezen a számon már nem nagyon fog változtatni.

A gyógyszerészi tulajdoni hányad rendezésén túl Hankó Zoltán nem számít nagyobb korrekcióra a területen. Az eddigi intézkedések szerinte segítették a gyógyszerellátás rendszerét stabilizálni.

| egészségügy, gyógyszer, gyógyszerészi tulajdoni program, egészségpolitika
2013-10-07 15:53:07

Web Design & Development Prowebshop