Bérkövetelő megmozdulások a román egészségügyben

Tiltakozó akcióba kezdett hétfőn a romániai állami egészségügyi rendszer több mint kétszázezer alkalmazottja bérköveteléseinek alátámasztására: úgynevezett japánsztrájkot tartanak, vagyis felvették a munkát, de közben tiltakozó karszalagot viselnek. Ha követeléseiknek nem tesz eleget a kormány, novemberben beszüntetik a munkát - jelentette be a Sanitas szakszervezet alelnöke.

Az érdekképviselet november másodikán felvonulást rendez Bukarestben a parlament és a kormány székháza közötti útvonalon. Az Agerpres hírügynökség által idézett szakszervezeti vezető hozzátette: már negyvenezer aláírás összegyűlt az általános sztrájk meghirdetéséhez szükséges százezerből.

"Az szeretnénk, hogy az egészségügy költségvetése 2016-ig érje el a GDP 6 százalékát (jelenleg mintegy 4 százalékot tesz ki), és dolgozzanak ki egy külön bértörvényt a teljes egészségügy számára az orvosoktól a nővérekig és biokémikusokig" - mondta Marius Sepi szakszervezeti alelnök.

A Sanitas a romániai kórházak "álcázott privatizációját" is ellenzi, ugyanis a szaktárca lehetővé tenné, hogy az orvosok az állami kórházakba költöztessék magánpraxisukat, így a "magánrészlegeken" pénzért nyújtott szolgáltatásokkal egészíthetnék ki jövedelmüket, anélkül, hogy betegeiket sétáltatnák az állami kórházak és magánklinikáik között.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter elítélte a nyomásgyakorlást. Elmondta: a szaktárcánál zajló tárgyalásokon a szakszervezet legtöbb követelésére megoldást találtak már, csak azt nem tudják elfogadni, hogy a rezidens orvosok bérét megduplázzák.

A Román Orvosi Kamara szerint az Európai Unióban a romániai orvosok kapják a legkisebb fizetést: átlagosan kétszáz eurót havonta. Becslésük szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása óta 14 ezer orvos hagyta el az országot, amely képzésükre mintegy három és fél milliárd eurót költött.

A statisztikai intézet adatai szerint a romániai egészségügyi alkalmazottak havi nettó átlagfizetése tavaly 290 euró volt (mintegy 85 ezer forint), 13 százalékkal kevesebb, mint az országos átlagbér.

| egészségügy, Románia, egészségpolitika
2013-10-14 21:10:39

Web Design & Development Prowebshop