A gyakori támadások miatt fokozzák az orvosok védelmét Kínában

Az elharapódzó erőszak kezelésére fokozzák a személyzet védelmét a kínai kórházakban, amelyek egyikében péntek reggel is halálra késeltek egy orvost.

Kína, egészségügy, Kína | MTI Hírek10 | Szerencsi, Á.
A nővéreket és orvosokat ért támadások számának visszaszorítását a közkórházakban a biztonsági személyzet létszámának emelése segítené - véli a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság és a közbiztonsági minisztérium a héten kiadott körözvényében. Ennek értelmében a kórházak nagysága, a betegek száma és a veszélyes esetek előfordulásának gyakorisága alapján kell meghatározni, hány főnyi rendfenntartóra van szükség az intézményekben.

A dokumentum szerint általánosságban mintegy húsz ágyra kellene legalább egy biztonsági embernek jutnia. Indokolt esetben a kormányzati szervek az elektomos biztonsági kapuk és a figyelőkamerák felszerelését is javasolják.

A kínai kórházszövetség augusztus végi tanulmánya szerint a kelet-ázsiai ország kórházaiban létesítményenként évente átlagosan több mint 27 erőszakos esetet regisztálnak évente. A támadások leggyakrabban a nem megfelelő ellátást érintő vádak, az elégtelen beteg-orvos kommunikáció, valamint a sokszor rendkívül magas ellátási költségek miatt történnek - áll a tanulmányban.

A szövetség szerint ugyanakkor az incidensek hátterében mélyebb okok, így társadalmi konfliktusok, a bizalom hiánya, a kórházi erőforrások keresletének és kínálatának egyensúlytalanságai húzódnak meg. A frusztrált betegeken túl a hozzátartozók is gyakran folyamodnak erőszakhoz, s az esetek a kórházi dolgozókon túl a többi betegre is veszélyt jelentenek.

Az elmúlt években több, halállal végződő erőszakos támadás is az újságok címlapjára került, a legutóbbi éppen péntek reggel, amikor egy műtétjével elégedetlen beteg három orvost késelt meg a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, egyikük halálát okozva. Hétfőn féltucatnyi hozzátartozó ütlegelt három orvost a dél-kínai Kuangcsou tartományban, mert azok nem engedték a kórházukban elhunyt rokon testének azonnali hazaszállítását.

A probléma hosszú távú kezelését az egészségügyi rendszer jelenleg is zajló reformja hozhatja el. Az alulfizetett és túlterhelt orvosoknak a betegekkel való kommunikációját és a kezelés minőségének javítását átmenetileg az egészségügyi közvetítő cégek rendszerbe vonása, hosszú távon pedig egy átfogó biztosítási rendszer kiépítése segíthetné.

| Kína, egészségügy
2013-10-25 12:24:51


Európai Bizottság: nincs kettős mérce

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló ...


Megint lesz K-vitamin a patikában

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behoz...


Kánikula Franciaországban

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter felelős magatartásra és szolidaritásra kért mindenkit a Franciaországot jelenleg sújtó kánikula miatt, és visszautasította ...


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...