Nemzeti kapcsolattartó pont segíti a határon átnyúló egészségügyi ellátást

Péntektől működik a nemzeti kapcsolattartó pont, amely az Európai Unió (EU)állampolgárait segíti a külföldi gyógykezelésükkel kapcsolatos tájékozódásban - közölte az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az MTI-vel.

Péntektől a magyar biztosítottak is kezeltethetik magukat közfinanszírozott egészségügyi ellátásban az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban. Az egyenlő bánásmód elve alapján az EGT bármely országából - azaz az EU-államokból, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából és Svájcból - Magyarországra érkező beteget is el kell látni.

A kölcsönös gyógyítás menetét részletező kormányrendeletben az áll: a külföldi gyógykezelés legfontosabb feltétele, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak azokra a kezelésekre ad engedélyt, amelyek ellátása itthon orvosilag indokolt határidőn belül nem biztosítható.

A határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó, a betegjog érvényesítésről szóló uniós irányelvnek megfelelően a nemzeti kapcsolattartó pont két honlapot indított. A magyar állampolgárok a www.eubetegjog.hu, míg a külföldiek a www.patientsrights.hu internetes oldalon tájékozódhatnak a többi között a határon átnyúló ellátások igénybevételével kapcsolatos jogokról, a szolgáltatások feltételeiről, az engedélyezési eljárás menetéről, a szükséges dokumentumok listájáról, a költségek visszatérítéséről, a panasztételi és jogorvoslati lehetőségekről.

Ezek a honlapok a www.obdk.hu oldalról közvetlenül is elérhetőek - tették hozzá.

A nemzeti kapcsolattartó pont ingyenesen hívható telefonszáma belföldről 06-80-620-600, külföldről +36-20-999-0025. Emellett postai és elektronikus elérhetőséget, valamint minden kedden angolul és németül személyes konzultációt is biztosít a kapcsolattartó pont az érdeklődőknek.

A nemzeti kapcsolattartó pont az egészségügyi szakembereknek és a szolgáltatóknak is tájékoztatást nyújt, és együttműködik a többi tagállamban létesített kapcsolattartó ponttal.
| nemzeti kapcsolattartó pont, egészségügy, egészségpolitika
2013-10-28 07:45:40
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop