Foghíjas fogászati ellátás

Az évi 21-23 milliárd forintos fogászati kasszát szakértők szerint legalább a kétszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a mintegy három és félezer fogászati alap- és szakrendelőben mindenre jusson - írja a Világgazdaság.

A lap keddi cikkében ismerteti: egy közfinanszírozott betegeket ellátó fogászati praxis átlagosan valamivel több mint hatszázezer forintot kap az egészségbiztosítótól havonta. Ebből az összegből kell biztosítani a fogorvosi ellátáshoz szükséges anyagokat, eszközöket, kigazdálkodni az orvos és az asszisztencia bérét és a praxis üzemeltetésével kapcsolatos költségeket.

Papíron a betegnek még mindig sok minden jár, de nem minden jut - mondta a lapnak a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének igazgatója. Kivovics Péter egyetemi docens szerint a jelenlegi finanszírozási összegből nem biztosítható a papíron biztosított ellátás az elvárt színvonalon. Ezért vagy növelni kell a támogatási összeget, vagy felül kell vizsgálni, mi biztosítható a rendelkezésre álló pénzből.

Az ellátott esetek és a beavatkozások száma az elmúlt években jelentősen csökkent: míg 2005-ben még l9,5 millió esetet és 28,5 millió beavatkozást, tavaly már alig 7,2 millió esetet és 20,5 millió beavatkozást jelentettek. Az egy esetre, illetve beavatkozásra jutó finanszírozási összeg így nőtt, miközben összességében reálértékben nem emelkedett a fogászat finanszírozása.

A beavatkozások számának visszaesésében Kivovics Péter szerint az is szerepet játszik, hogy a fogpótlások teljes köre pénzbe kerül ma már.
| fogászat, betegellátás, egészségpolitika
2013-10-29 21:27:07
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop