Nem nélküliek is lehetnek most már a csecsemők Németországban

Nemük megjelölése nélkül is anyakönyveztetni lehet egy pénteken életbe lépett törvény alapján Németországban azokat csecsemőket, akikről nem dönthető el egyértelműen születésükkor, hogy lányok-e vagy fiúk.

A parlament által még januárban elfogadott törvény jogvédők és a belügyminisztérium szerint leveszi a szülőkről azon döntés terhét, hogy röviddel születése után kelljen határozniuk interszexuális - azaz női és férfi biológiai jellemzőkkel egyaránt bíró - gyermekük neméről, illetve az ehhez kapcsolódó orvosi beavatkozásokról.

Eddig a szülőknek egy hét állt rendelkezésre ahhoz, hogy döntsenek gyermekük neméről, ellenkező esetben pénzbírságot kaptak.

Az Európai Bizottság egy tavalyi jelentése szerint az interszexuális csecsemőkön sok európai országban az érintettek megfelelő tájékoztatása nélkül hajtanak végre nemváltoztató műtétet, és felnőve a beavatkozások számos alanya úgy véli, nem egyezett volna bele a műtétbe, ha erre lehetősége lett volna.

Szakérők szerint nagyjából minden kétezredik szülésnél fordul elő, hogy nem lehet egyértelműen meghatározni a csecsemő nemét.

A kérdéssel a múlt hónapban az Európa Tanács is foglalkozott, a jogvédő szervezet parlamenti közgyűlése határozatban szólította fel 47 tagállamát, hogy ne végezzenek "orvosilag nem indokolt" beavatkozásokat gyermekeken.

Korábban egyébként már Ausztráliában is bevezettek "X", azaz meg nem határozott nemet az útleveleken.

Német jogvédők pénteken további lépéseket sürgettek az interszexuális emberek helyzetének javítására. Többek között a csecsemőkön végzett nemváltoztató műtétek betiltását akarják elérni, illetve újabb olyan törvények elfogadását, amelyek az interszexuálisak jogait védik.
| interszexuális, csecsemő, nemek, jogszabály
2013-11-03 03:57:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop