Kínai harcművészet elsajátításával védekeznének agresszív pácienseik ellen a sanghaji orvosok

Ingyenes harcművészeti oktatást nyújt dolgozóinak két kórház Sanghajban, hogy így segítse azokat az agresszív betegek elleni erőszak kezelésében.

bulvár, egészségügy, Kína, Kína | MTI Hírek10 | Szerencsi, Á.
A kelet-kínai metropolisz legnagyobb állami fenntartású kórházai közül kettő is az úttörőnek nevezhető kezelési módot választotta. Az intézmények a hét elején mesterek által tartott harcművészeti és taekwondo oktatásra invitálták dolgozóikat, amelyek során azok alapvető technikáit sajátíthatták el a résztvevők. A képzésen azt is bemutatták, hogy az orvosok és nővérek hogyan használhatnak hétköznapi tárgyakat, így székeket vagy orvosi tálcát a potenciális veszélyforrások - konkrétan az agresszivitást mutató betegek vagy hozzátartozóik - ártalmatlanná tételére. Az önvédelmi oktatás sok esetben életeket menthet - olvasható a Tungfang Zsipao helyi napilapban.

A kelet-ázsiai ország kórházaiban létesítményenként évente átlagosan több mint 27 erőszakos esetet regisztrálnak, csaknem egyharmaddal többet, mint öt évvel ezelőtt - derül ki a kínai kórházszövetség októberben nyilvánosságra hozott statisztikáiból. Leggyakrabban a nem megfelelő ellátást érintő vádak, az elégtelen beteg-orvos kommunikáció, valamint a sokszor rendkívül magas ellátási költségek miatt támadnak rá az egészségügyi intézmények dolgozóira. A szövetség szerint ugyanakkor az incidensek hátterében mélyebb okok, így társadalmi konfliktusok, a bizalom hiánya, és a kórházi erőforrások keresletének és kínálatának egyensúlytalanságai húzódnak meg.

A Világbank adatai szerint minden ezer betegre csupán átlagosan 1,4 orvos jut Kínában, miközben ez az arány az Egyesült Államokban például 2,4. A kínai orvosszövetség egy 2011-es felméréséből kiderül, hogy az orvosok 95 százaléka véli alulfizetettnek magát, havi bérük 3 ezer jüan (110 ezer forint) körül alakul havonta, ez gyakran kevesebb, mint amennyit a végzettséggel nem rendelkező kétkezi dolgozók vagy a migráns munkások keresnek. Az orvoshiány miatt a kórházakban praktizálók hatalmas tömegekkel kénytelenek megküzdeni, a nagyvárosokban mindennapos az órákig tartó sorban állás, ami az orvosok elégedetlensége mellett a betegek frusztrációját is növeli. Van olyan orvos, aki naponta 20 műtétet végez el - lehetett olvasni korábban a sajtóban.

| bulvár, egészségügy, Kína
2013-11-06 15:43:59

Web Design & Development Prowebshop