Az LMP az egy év alatt felvehető gyed bevezetését hiányolja

Az LMP többet is támogathatónak tart a kormányzat által csütörtökön bejelentett új családtámogatási formák közül, de az ellenzéki párt nem érti, hogy miért maradt ki az akár egy év alatt felvehető gyedről szóló intézkedés - mondta Ertsey Katalin, a párt országgyűlési képviselője az MTI-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy a kormány szerdai döntése értelmében újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre. Soltész Miklós elmondta, négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Ertsey Katalin a gyes és gyed melletti munkavégzés lehetőségét üdvözölve azt mondta, az ellátásból fedezni lehet a munkába való visszailleszkedés költségeit. Hozzátette: a kabinet feltehetőleg belátta, tévedett, amikor korábban lehetetlenné tette, hogy a kismamák a gyes vagy gyed mellett munkát vállaljanak.

Az LMP egyetért azzal az intézkedéssel is, hogy "nem büntetik a testvérek születését", mert újabb gyermek születése után is megmaradnak a korábbi ellátások - folytatta. A párt azt viszont hiányolja, hogy miért nem vezették be a gyednek azt a formáját, amelyet a gyermek egyéves kora után rövidebb idő alatt fel lehetne venni az ellátás teljes összegét.

A politikus a diplomás gyed bevezetésével viszont nem értett egyet, mert véleménye szerint a kormány nem a saját döntéseik megvalósításában akarja segíteni az embereket, hanem "próbálja őket terelni".

A három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményéről azt mondta, minden, a munkáltatókat ösztönző megoldást támogatnak, de véleményük szerint a bölcsődei férőhelyek és a családi napközik számának bővítése nélkül ez a lépés semmit nem ér, mert az édesanyák nem fogják tudni biztosítani gyermekeik napközbeni ellátását.

| családtámogatás, gyed, egészségpolitika
2013-11-07 17:24:30

Web Design & Development Prowebshop