A sürgősségi ellátásban dolgozó szakemberek szerint sokkal több centrumra lenne szükség

A sürgősségi ellátásban dolgozó szakemberek szerint a jelenleginél sokkal több olyan centrumra lenne szükség az országban, ahol 24 órán át tudják fogadni és szakszerűen ellátni a súlyos állapotban lévő, illetve akut fájdalommal beérkező betegeket.

Egyebek mellett erről is szó volt csütörtökön Kaposváron, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság több mint háromszáz hazai és külföldi szakember részvételével rendezett kongresszusán.

Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a kétnapos tanácskozást megnyitó beszédében - emlékeztetve arra, hogy a somogyi megyeszékhelyen csaknem egy évtizedes múltra tekint vissza a sürgősségi ellátás - kiemelte: ma már eljutottak oda, hogy senki nem kérdőjelezi meg ennek az ellátásnak a szükségességét.

A főigazgató ismertetése szerint az országban 26 sürgősségi részleget fejlesztenek ebben az uniós ciklusban, köztük a kaposvárit, amely "a hazai sürgősségi ellátás egyik fellegvára".

Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke, megerősítve a főigazgató szavait, úgy fogalmazott: Kaposvár az egyik meghatározó eleme a hazai sürgősségi ellátásnak, hiszen csak néhány intézményben működik hasonlóan felszerelt és kialakított centrum.

Varga Csaba főorvos, a Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője szerint a Kaposváron bevezetett újszerű sürgősségi betegellátó rendszer komplexitását az adja, hogy minden sürgősségi ellátás egy épületben, egy helyen található, ahogy a traumatológia is, ami nagyban segíti a gyógyító munkát.

Repa Imre professzor, a kaposvári kórház stratégiai igazgatója kiemelte azt a politikai összefogást, amelynek köszönhetően jövő tavaszra megvalósulhat a kórház 17 milliárdos fejlesztése a Pólus projekt keretében.

| sürgősségi ellátás, egészségpolitika, egészségügy
2013-11-07 21:27:51
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop