Mélyponton Obama elnök népszerűsége

Erős bizalomcsökkenést mutatott ki Barack Obama iránt a Quinnipac Egyetem kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredménye, amely szerint a választók többsége úgy gondolja, az elnök nem szavahihető.

egészségügyi reform, Obama, USA, Obamacare | MTI Hírek10 | Pogár, D.
A felmérés alapján az amerikaiak 54 százaléka nem helyesli azt, ahogy az elnök a munkáját végzi, és csak 39 százalék támogatja Obama tevékenységét. A Quinnipac Egyetem október 1-jén publikált felmérési eredményei szerint ez az arány akkor 49:45 százalékos, 2011 októberében pedig 55:41 százalék volt.

Az elutasítottság mértéke a legújabb közvélemény-kutatási eredmény szerint minden kor- és jövedelmi csoport esetében erősebb a támogatottságnál, csakúgy mint a hagyományosan inkább a demokratákra szavazó nők és spanyolajkúak között. Obama politikájának elfogadottsága egyedül az afroamerikai szavazók körében erősebb a rosszallásnál.

A megkérdezettek többsége emellett, 52:44 arányban, úgy véli, hogy Obama nem szavahihető. Az eddigi legrosszabb adatokat május 30-án mérte ezzel kapcsolatban az egyetem, amikor a válaszadók többsége 49:47 arányban vélekedett úgy, hogy nem lehet hinni abban, amit az elnök mond.

Az elnökbe vetett bizalmat alapvetően az rendítette meg, hogy a szolgáltatók tömegesen mondják fel az új egészségügyi törvény előtt megkötött betegbiztosításokat olyan ügyfelekkel, akiknek az elnök a jogszabály elfogadásakor - már többedszer - azt ígérte, hogy megtarthatják korábbi szerződésüket. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy nem működik megbízhatóan a HealthCare.gov weboldal sem, ahol az egészségbiztosításból eddig kimaradók csatlakozhatnának a rendszerhez.

A Quinnipac Egyetem szerint a megkérdezettek 55:39 százalék arányban elutasítják az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi reformot. A kérdésre, hogy vajon az elnök szándékosan vezette-e félre az embereket azzal kapcsolatban, hogy megtarthatják régi biztosításukat, 47 százalék nemmel, 46 százalék pedig igennel válaszolt.

A 2545 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatás esetében a statisztikai hibahatár 1,9 százalékpont. A felmérés egybecseng a Gallup múlt héten közölt számaival, amelyek szerint az egészségügyi reform nehéz indulása miatt Obama népszerűsége 39 százalékos szinten áll.

| egészségügyi reform, Obama, USA, Obamacare
2013-11-13 08:34:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop