Bill Clinton az egészségügyi törvény módosítását sürgeti Obama elnöknél

Bill Clinton volt amerikai elnök kijelentette kedden, hogy a most hivatalban lévő utódjának be kell tartania azon ígéretét, miszerint az emberek az új egészségügyi törvény életbe lépése után is megtarthatják korábbi egészségbiztosításukat, ezért változtatni kell a jogszabályon.

"Személy szerint úgy gondolom, hogy egy elnöknek akkor is tiszteletben kell tartania a szövetségi kormány azon elkötelezettségét, hogy ezek az emberek megtarthatják azt, amijük van, ha ahhoz törvénymódosításra van szükség" - jelentette ki Clinton az OZY Media weboldalnak adott interjújában. Mindazonáltal pozitívan nyilatkozott az új jogszabályról.

Obama a múlt héten bocsánatot kért azoktól az amerikaiaktól, akiknek új betegbiztosítás után kell nézniük, mert a szolgáltatójuk annak ellenére felmondta szerződésüket, hogy az elnök 2010-ben, a jogszabály kongresszusi vitája idején ennek az ellenkezőjét ígérte.

A szolgáltatók arra hivatkozva szüntetik meg a biztosítások egy részét, hogy azok nem felelnek meg az új egészségügyi törvény előírásinak. Az elnök, noha eddig nem helyezett kilátásba törvénymódosítást, a felmerült hibák kijavítását ígérte, és arról beszélt, hogy a kormányzat megoldási lehetőségek egész sorát mérlegeli.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden kijelentette, hogy a kérdésben az elnök egyetért Clintonnal, és utasította kormányzatának tisztségviselőit, hogy korrigálják a törvényben előforduló hiányosságokat, és vegyék fontolóra az ezzel kapcsolatos véleményeket.

Nem ez az első eset, hogy Bill Clinton, minden idők egyik legnépszerűbb és befolyásosabb demokrata politikusa bírálta a jelenlegi elnököt. Az exelnök tavaly, a "költségvetési szakadék" (fiscal cliff), vagyis a drámai mértékű amerikai államháztartási megszorítások körül vívott csatározások idején azt javasolta, hogy a kormányzat hosszabbítsa meg a gazdagok számára még George W. Bush elnöksége idején bevezetett, idén január elsejével lejárt adókönnyítéseket. Obama azonban nem fogadta meg a tanácsát.

| Obama, egészségpolitika, egészségügy, USA
2013-11-13 21:50:18
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop