Szócska: egészséges életmóddal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata

A rendszeres testmozgással, a helyes táplálkozással csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata, illetve a betegség jobban kezelhető. Erről Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára beszélt csütörtökön Budapesten.

A diabétesz világnap alkalmából nyugdíjasoknak szervezett városligeti gyaloglás előtt tartott sajtótájékoztatón az államtitkár emlékeztetett, Magyarországon 620 ezren cukorbetegek, közülük 170 ezren szednek valamilyen inzulinkészítményt. A gyógyszeres terápiára évente 28 milliárd forintot költ a kormányzat, de a megfelelő gyógyszerezés mellett sem szabad elhanyagolni a rendszeres testmozgást.

Mint mondta, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szorosan összefügg az életmóddal, és az állam finanszírozza a betegség kezelését, de az emberek is sokat tehetnek egészségük megőrzéséért. A cukorbetegség számos más súlyos betegség kialakulását hozhatja magával, és ezek jelentősen rontják az életminőséget - hangsúlyozta az államtitkár.

Szócska Miklós szerint eredményes volt az inzulinkezelés mellett bevezetett ösztönzőrendszer.

Hangsúlyozta, az egészségfejlesztési irodák a diabétesz világnapjához kapcsolódóan az országban számos mozgással összefüggő programot szerveznek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a testedzés fontosságára a cukorbetegeknél.

Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke kiemelte, a cukorbetegség globális népegészségügyi probléma, és az Egészségügyi Világszervezet a krónikus nem fertőző betegségek közül a négy legfőbb halálokkal járó megbetegedésként említi a cukorbetegséget.

A professzor szerint azért is oda kell figyelni erre, mert súlyos gazdasági terhet jelent a betegség és szövődményeinek kezelése az egyes országoknak.

Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke is arról beszélt, hogy a csökkenteni kell a rizikófaktorokat, és minden betegnek komolyan kell vennie betegségét, hiszen ki-ki maga felelős az egészségéért. Mint mondta, napi harminc perc intenzív mozgással 30 százalékkal csökkenthető a szívinfarktus kialakulása.

| egészségügy, Szócska, életmód, cukorbetegség, megelőzés
2013-11-14 17:26:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop