Szócska: egészséges életmóddal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata

A rendszeres testmozgással, a helyes táplálkozással csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata, illetve a betegség jobban kezelhető. Erről Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára beszélt csütörtökön Budapesten.

A diabétesz világnap alkalmából nyugdíjasoknak szervezett városligeti gyaloglás előtt tartott sajtótájékoztatón az államtitkár emlékeztetett, Magyarországon 620 ezren cukorbetegek, közülük 170 ezren szednek valamilyen inzulinkészítményt. A gyógyszeres terápiára évente 28 milliárd forintot költ a kormányzat, de a megfelelő gyógyszerezés mellett sem szabad elhanyagolni a rendszeres testmozgást.

Mint mondta, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szorosan összefügg az életmóddal, és az állam finanszírozza a betegség kezelését, de az emberek is sokat tehetnek egészségük megőrzéséért. A cukorbetegség számos más súlyos betegség kialakulását hozhatja magával, és ezek jelentősen rontják az életminőséget - hangsúlyozta az államtitkár.

Szócska Miklós szerint eredményes volt az inzulinkezelés mellett bevezetett ösztönzőrendszer.

Hangsúlyozta, az egészségfejlesztési irodák a diabétesz világnapjához kapcsolódóan az országban számos mozgással összefüggő programot szerveznek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a testedzés fontosságára a cukorbetegeknél.

Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke kiemelte, a cukorbetegség globális népegészségügyi probléma, és az Egészségügyi Világszervezet a krónikus nem fertőző betegségek közül a négy legfőbb halálokkal járó megbetegedésként említi a cukorbetegséget.

A professzor szerint azért is oda kell figyelni erre, mert súlyos gazdasági terhet jelent a betegség és szövődményeinek kezelése az egyes országoknak.

Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke is arról beszélt, hogy a csökkenteni kell a rizikófaktorokat, és minden betegnek komolyan kell vennie betegségét, hiszen ki-ki maga felelős az egészségéért. Mint mondta, napi harminc perc intenzív mozgással 30 százalékkal csökkenthető a szívinfarktus kialakulása.

| egészségügy, Szócska, életmód, cukorbetegség, megelőzés
2013-11-14 17:26:15


A tájékozatlanság komoly akadálya a rák korai felismerésének

A tájékozatlanság még mindig jelentős akadálya a daganatos megbetegedések korai felismerésének - állapította meg az az európai felmérés, amelynek eredményeit az Orsz...


Orbánék a magánegészségügy felé tolják az embereket

Az fog ellátást kapni, aki meg tudja fizetni? Az átlagos magyar 2017-ben évente 55 ezer forintot költött egészségügyre, ami azt jelenti, hogy a lakosság már csaknem az e...


Szakmán kívüli lesz az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa?

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője arra vár választ Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy valóban egy szakmai tapasztalattal...


A DK szerint kétségbeejtően nő a kórházak adóssága

Óriási felhalmozott tartozást görgetnek maguk előtt a magyar kórházak. Ez az összeg év végére könnyen elérheti a 70 milliárd forintot. A legnagyobb adósok továbbra ...


Ha Gyurcsányékon múlna, tényleg válság lenne az egészségügyben

A Fidesz szerint Gyurcsányék álhíreket terjesztenek, és ha rajtuk múlt volna, már tényleg válság lenne az egészségügyben.


hirdetés