CBS: már csak az amerikaiak 37 százaléka támogatja Obamát

Barack Obama politikájának támogatottsága 37 százalékra csökkent, ami az eddigi abszolút mélypont az elnök kormányzása alatt - derült ki a CBS televízió szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Az elnök népszerűsége egyetlen hónap leforgása alatt 9 százalékpontot zuhant, vagyis a visszaesést egyértelműen a főbb elemeiben október 1-jétől életbe lépett egészségügyi reform bevezetése során tapasztalt kudarcok okozták. Obama politikáját a megkérdezettek 57 százalék helyteleníti, ami az eddigi legmagasabb érték a vele kapcsolatos CBS-felmérések történetében.

Az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi csomag támogatottsága szintén példátlanul alacsony, mindössze 31 százalékos, ami 12 pontos csökkenést jelent az elmúlt fél év alatt. A reform elutasítottsága viszont 61 százalékra nőtt, ezen belül az amerikaiak 46 százaléka táplál erős az ellenérzéseket azzal szemben.

Az új törvényt a republikánusok csaknem egyhangúlag, a független szavazók pedig több mint kétharmados arányban rossznak tartják. A demokraták 58 százaléka támogatja ugyan a reformot, de annak elfogadottsága az ő körükben is 16 százalékpontot esett vissza.

Csak minden tizedik amerikai gondolja úgy, hogy rendben zajlik az új igénylők csatlakozása az egészbiztosítási rendszerhez, és a megkérdezetteknek csak egyharmada hiszi el, hogy december 1-jéig sikerül majd megoldani a HealthCare.gov szövetségi ügyfélablak működési problémáit.

Az egészségügyi törvény csak a válaszadók 7 százaléka szerint nem szorul módosításra. 48 százalék szerint a jogszabályban vannak jó rendelkezések, de változtatásokra szorul, 43 százalék pedig teljes egészében visszavonatná azt.

Az 1010 fős mintán elvégzett telefonos közvélemény-kutatás tanúsága szerint - a tavalyi elnökválasztási idény 60 százalékával szemben ma már csak - az amerikaiak 49 százaléka tartja szavahihetőnek Barack Obamát.

A kutatás hibahatára plusz-mínusz 3 százalékpont.

Obama támogatottsága elnökségének jelenlegi szakaszában George W. Bushéhoz fogható (ő 35 százalékon állt 2005 februárjában), de messze alulmúlja Bill Clinton 58 és Ronald Reagan 65 százalékos népszerűségét. Bush elfogadottsága 2008 októberére 20 százalékra esett vissza.

| egészségügy, USA, Obama, egészségügyi reform
2013-11-20 19:23:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop