Kétórás figyelmeztető sztrájk a román egészségügyben

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak Romániában az egészségügyi dolgozók, akik magasabb béreket és az egészségügy nagyobb mértékű finanszírozását követelték.

Romania, sztrájk, egészségügy | MTI Hírek10
A helyi idő szerint reggel nyolc és tíz óra között megtartott sztrájk során az orvosok és az asszisztensek a szolgáltatások egyharmadát biztosították, ugyanakkor voltak olyan erdélyi megyék, ahol hírügynökségi tudósítások szerint nem szüntették be a munkát.

Az egészségügyben dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet kilátásba helyezte, hogy csütörtöktől határozatlan időre általános sztrájkot indítanak. Az egészségügyi tárca és a szakszervezetek közötti tárgyalások várhatóan folytatódnak a következő napokban.

Marius Sepi, a Sanitas első alelnöke elmondta, hogy a szervezetnek mintegy százezer tagja van, s többségük részt vett a figyelmeztető sztrájkban. Emlékeztetett, hogy a tiltakozás nem a betegek ellen irányul, hanem csak azt kérik, biztosítson a kormány méltó körülményeket a gyógyításhoz a kórházakban. Azt kérik, hogy a kormány emelje a bruttó hazai termék (GDP) legalább 6 százalékára az egészségügyre fordított pénz nagyságát a jelenlegi mintegy 4 százalékról.

Az orvosok és az asszisztensek emellett magasabb béreket követelnek, valamint saját bérrendszer kialakítását a szektorban dolgozók számára.

A román orvosi kamara tájékoztatása szerint az Európai Unióban a romániai rezidensek kapják a legkisebb fizetést, átlagosan kétszáz eurót havonta. A szakorvosok átlagosan 435 eurót visznek haza. Becslésük szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása óta 14 ezer orvos és több mint 50 ezer ápoló hagyta el az országot.

A Hotnews hírportál szerint az orvosi hierarchia csúcsán lévők akár 5 ezer és 12 ezer euró közötti összeget is kereshetnek havonta, ha magánpraxisban dolgoznak, a gyógyszergyártókkal szerződéseik vannak, valamint egyetemi oktatói állásuk is van.

Romániában elterjedt jelenség a hálapénz, az orvosok ezzel a nem hivatalos juttatással egészítik ki jövedelmüket. Vasile Astarastoae, az orvosi kamara elnöke szerint az orvosok fizetésének el kellene érnie legalább az 1500 eurót ahhoz, hogy lassuljon az elvándorlás, és a betegeknek ne kelljen hálapénzt adniuk.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter törvényellenesnek nevezte a sztrájkot, és felszólította a kórházmenedzsereket, hogy foganatosítsanak intézkedéseket a sztrájkolók ellen.

| Románia, sztrájk, egészségügy
2013-11-25 13:17:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop