Szócska Miklós: kiemelt figyelem jut a szabolcsi kórházakra

Az egészségügyi kormányzat a jövőben is kiemelt figyelemmel követi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak helyzetét, gyógyító munkáját - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön Nyíregyházán.

Szócska, egészségügy, kórház | MTI Hírek10
Szócska Miklós a városi közgyűlésen - amely a térség négy gyógyintézetének tevékenységéről hallgatott meg tájékoztatást - elmondta: az adósságkonszolidációra a közelmúltban 2,3 milliárd forintot - az ország kórházai közül a legnagyobb összeget - kapott a megye egyetemi oktatókórháza, amely a nyíregyházi, a fehérgyarmat-vásárosnaményi, a mátészalkai és a nagykállói szakkórházat működteti.

Kiemelte, hogy a legnagyobb támogatás annak szólt, hogy a négy szabolcsi kórház igen jelentős eredményeket ért el a betegellátásban, Szabolcsban "értették meg" a legjobban a 2011-ben elindított térségi munkamegosztást, szoros együttműködést, valamint a speciális ellátások centralizálásának fontosságát.

Hozzátette, hogy mindeközben jelentős fejlesztések is megvalósultak, illetve megvalósítás alatt vannak és készülnek a tervek a további korszerűsítésekre is, amit a kormányzat kiemelten támogat.

Mangol Csilla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Kórház főigazgatója közgyűlési tájékoztatójában arról szólt, hogy a négy kórházban az idén záruló európai uniós beruházási ciklusban 30 fejlesztési program megvalósítása kezdődött meg, 26 milliárd forint értékben, s fejeződik be 2014 végéig.

A legnagyobb beruházás, a 15,4 milliárd forint értékű nyíregyházi tömbkórház-fejlesztési projekt megvalósítása jelenleg még tart. Az onkológiai részleget 2014 májusában, a gyermekgyógyászati centrumot októberben, míg a szív- és érrendszeri betegellátó központot a jövő év decemberében adják át.

Mangol Csilla megemlítette, hogy készül a nyíregyházi kórház sebészeti tömbjének korszerűsítési terve, valamint rendbe kívánják tenni a járóbeteg-ellátó központ épületét is. Mátészalkán és Fehérgyarmaton szintén a sebészeti részleg fejlesztését tervezik a következő években, továbbá bővítik a rehabilitációs osztályt. A nagykállói szakkórházba a pszichiátriai osztályokat szeretnék átköltöztetni, hogy egy helyen, a legmagasabb szakmai szintén történhessen a betegellátás.

A főigazgató kitért arra, hogy a négy szabolcsi kórház jelenleg 2921 ággyal működik, s abból 1692 a nyíregyházi Jósa András Kórházban található, míg a többi egyenlő arányban oszlik meg a másik három gyógyintézet között. A dolgozók jelenlegi száma néhánnyal meghaladja a 4500-at, továbbá 426-an a háttérszolgáltatásban tevékenykednek, így az egyetemi oktatókórház a legnagyobb foglalkoztató a térségben.

A működési költségeket 95 százalékban az egészségbiztosítási pénztár finanszírozza, s az idén várhatóan 23-24 milliárd forintból gazdálkodhatnak a kórházak, a tavalyi mintegy 25 milliárddal szemben. A legnagyobb összeggel, 17 milliárd forinttal a nyíregyházi kórház gazdálkodhat az idén, a nagykállói pszichiátriai kórház költségvetése pedig a legkisebb, 1,7 milliárd.

| Szócska, egészségügy, kórház
2013-11-28 13:49:28
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop