Első fokon a félmilliárdos bírsággal sújtott gyógyszercég nyert a bíróságon

A bíróság azonnali hatállyal felfüggesztette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) azon határozatát, amely elmarasztalta a Prompt Pharma Kft.-t, és 500 millió forintos rekordbírságot szabott ki rá - közölte a gyógyszercég kedden az MTI-vel. A GYEMSZI-OGYI fellebbez az elsőfokú döntés ellen.

A cég közleménye szerint a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzésében azt írta, hogy a határozatból "nem állapítható meg, hogy a GYEMSZI-OGYI szakértői vizsgálattal alátámasztottan valamely gyógyszerrel kapcsolatos olyan jogsértést állapított volna meg, amely az emberi életet és egészséget közvetlenül fenyegeti". A bíróság kimondta továbbá, hogy - még a GYEMSZI-OGYI határozata szerint is - a cég csupán a dokumentálási kötelezettségét szegte meg, és nem igazolható a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos, a hatóság által vélelmezett szabályszegése - tették hozzá.

A bíróság szerint éppen a határozat azonnali végrehajtásának elrendelése az, ami a "lakosság életét, egészségét, testi épségét veszélyeztetné"., és kifogásolta azt is, hogy a határozat azonnali végrehajtását a GYEMSZI-OGYI csak azután rendelte el, hogy a cég a végrehajtás felfüggesztését kérte - írta a Prompt Pharma.

A GYEMSZI-OGYI kedden az MTI megkeresésére azt írta, hogy az első fokon meghozott nem jogerős bírósági döntés tartalmával nem értenek egyet, ezért fellebbeznek.

A Népszabadság október 7-én írt arról, hogy félmilliárd forintos gyógyszerpiaci bírságot szabott ki nem sokkal korábban a gyógyszer-felügyeleti hatóság. A lap információi szerint egyebek mellett nagy értékű onkológiai készítmények illegális forgalmazása miatt büntették meg a Prompt Pharma Kft.-t, és az engedélyét is visszavonták. A cikk szerint a hazai gyógyszerpiacon az eddigi legmagasabb bírság 52 millió forint volt.

A GYEMSZI-OGYI a lappal azt közölte, ismételt jogsértés miatt, a gyógyszerellátási lánc biztonságának fenntartása érdekében sújtották a lehető legsúlyosabb szankcióval a céget. Tájékoztatásuk szerint a bizonytalan forrásból származó készítmények érintett gyártási tételeit a cég külföldre szállította, ezeket más jelzések alapján már korábban kivonták a forgalomból, és értesítették a külföldi gyógyszerügyi hatóságokat. A Prompt Pharma akkor is kifejtette, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően, jóhiszeműen járt el, és a gyógyszerellátás rendszerét nem veszélyeztette.

| bírság, gyógyszer, egészségügy
2013-12-03 15:44:16

Web Design & Development Prowebshop