MSZP: vissza kellene vonni a kínai orvoslást engedélyező módosítást

Az MSZP szerint vissza kell vonni azt a parlamentben hétfőn elfogadott módosító javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a hagyományos kínai orvoslást végzők Magyarországon praktizáljanak. Erről Havas Szófia, a szocialisták egészségügyi szakpolitikusa beszélt pénteken sajtótájékoztatón.

Elmondta, a fideszes képviselők javaslatára elfogadott módosító indítvány alapján a gyógyító tevékenység megkezdésének nem lenne feltétele a hagyományos kínai orvoslást végzők szakképesítését igazoló bizonyítvány magyarországi elismerése. Mindössze azt szabnák feltételül, hogy a kínai orvosok hazájukban ne álljanak az egészségügyi tevékenység gyakorlását kizáró vagy büntetőjogi intézkedés hatálya alatt.

Az MSZP-s politikus szerint ez ellentétes az európai normákkal, és kizárja a gyógyítók ellenőrzését.

Hozzátette: a módosítás mögött csak a kritikus magyarországi orvoshiány állhat, amire a Fidesz azt a megoldást találta, hogy "kínai orvosokat hoznak ide a jól képzett magyar orvosok helyett".

Véleménye szerint az egészségügyben kialakult állapotok miatt Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak le kellene mondania. Egyúttal sürgette, hogy a szerinte indokolatlan, nem előkészített módosító javaslatot még az egészségügyi salátatörvény jövő heti zárószavazás előtt vonják vissza.

A Fidesz három orvos képviselője – Bene Ildikó, Hollósi Antal Gábor és Kovács József – azzal indokolta javaslatát, hogy a magyar felsőoktatásban nem lehet elsajátítani a hagyományos kínai gyógymódokat, így a külföldön szerzett oklevél sem ismerhető el, a hagyományos kínai orvoslást végző szakemberek pedig ez idáig nem praktizálhattak önállóan.

| kínai orvoslás, egészségügy
2013-12-13 16:53:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop