MSZP: veszélyben az orvosképzés

Az orvosképzés jövőjéért aggódik az MSZP.

Az ellenzéki párt szerint az orvosképzést súlyosan veszélyeztető, az oktatás, a kutatás és a gyógyítás integrált rendszerét szétverő módosításokat csempésztek be az idei költségvetést megalapozó törvénycsomagba előzetes egyeztetés nélkül, feltehetően az egészségügyért felelős miniszter és államtitkár felett átnyúlva.

Erről a szocialisták részéről Hiller István korábbi oktatási miniszter és Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter juttatott el közös közleményt az MTI-hez hétfőn.

Ebben a politikusok kérdésként vetik fel, hogy vajon miért akarják leválasztani és eltávolítani a klinikákat az egyetemekről.

"A külföldi hallgatók képzésének sokmilliárdos bevételére fáj a foguk? A kórházirányító mamutszervezet étvágyát kell kielégíteni? Vagy "csupán" az egyetemi autonómiát sokallják? A benyújtás körülményei egyértelművé teszik, hogy a Fidesz megtakarítási lehetőséget szimatol, és nem érdekli, hogy ez miként befolyásolja az orvosképzést és kutatást, nem utolsó sorban a betegek gyógyítását" - fogalmaztak.

Szerintük a leválasztást szorgalmazó törekvés rendkívül kockázatos, a minőségi orvosképzést veszélyeztető elgondolás.
| orvosképzés, klinika, egyetem, egészségpolitika
2014-01-07 00:36:50


data-full-width-responsive="true">