Éger: az orvosi kamara felügyelőbizottságának ellenőrzése alapszabályt sértett

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint a felügyelőbizottság az ellenőrzésével megsértette a köztestület alapszabályát, mert az ellenőrzés során az ellenőrzöttet nem tájékoztatták.

Éger István kedden az MTI-nek arra reagált, hogy kamara felügyelőbizottsága szerint a köztestület vezetősége több ügyben nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, és megtéveszti a tagságot, mivel a kamarai honlapon továbbra is a jogszerűtlenül megemelt tagdíj szerepel.

Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke az MTI-nek kedden elmondta, hogy a felügyelőbizottság legutóbb hétfőn ülésezett, Éger Istvánt is meghívták, de ő nem jelent meg. A MOK vezetőségének számos kérdést megfogalmaztak. Az orvosi kamara vezetőségének gazdálkodása ügyében több felügyelő szervnek, hatóságnak megtették észrevételeiket, köztük az egészségügyi államtitkárságnak, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A felügyelőbizottság lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy a tagoknak valós képet mutassanak be a kamara működéséről - fejtette ki Bánki Magdolna.

Éger István az MTI-nek azt mondta: ez az egész kérdéskör a kamara belső ügye. Felhívta a figyelmet arra - amit elmondása szerint a Bánki Magdolnának írt levelében is nyilvánvalóvá tett -, hogy alapszabály-ellenes, egyben "morálisan is megkérdőjelezhető", hogy egy folyamatban lévő vizsgálat megállapításait nem az ellenőrzöttel vitatja meg, hanem a nyilvánosság elé tárja.

A MOK elnöke hozzátette: a felügyelőbizottság vizsgálata számos olyan kérdést felvetett, amelyet a kamara megfelelő fórumai előtt kell tisztázni. Éger István a folyamatban lévő vizsgálattal kapcsolatban nem kívánt bővebben nyilatkozni.

Bánki Magdolna kedden az MTI-nek azt mondta: a felügyelőbizottság a jogszerűséget, a gazdálkodást és a számviteli szabályok betartását vizsgálta. A legnagyobb problémaként azt emelte ki, hogy a kamarai tagdíjat 2013-ban 20 ezerről 27 ezer forintra emelték. A hibák közé sorolta, hogy a kamara úgy kötött csoportos életbiztosítást az orvosokra, hogy adataik átadásához nem kérte az engedélyüket. A kamara több tagja azt sem tudja, hogy biztosítást kötöttek rá, és azt sem tudni, hogy kik a biztosítások kedvezményezettjei.

Hozzátette: bár többször kérték, a kamara nem hajlandó közzétenni a felügyelőbizottság jelentését a honlapján, és ott továbbra is - a már a vezetőség által is jogszerűtlennek elismert - 27 ezer forintos tagdíj szerepel.

| egészségügy, kamara, egészségpolitika
2014-01-14 15:28:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop